2. UNISEC Küresel Toplantısı ve MIC-3 Yarışması
16.01.2015

Atılım Üniversitesi Aselsan Şirketi ile birlikte 17-20 Kasım 2014 tarihlerinde Japonya’da Kitakyushu Şehrinde, Kyutech (Kyushu Institute of Technology)’de düzenlenen 2nci UNISEC Küresel Toplantısı kapsamındaki 3ncü Görev Fikir Yarışması’na (MIC-3) katılım sağlamıştır. Yarışma üniversitemizde Mühendislik Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Doç.Dr. Sedat NAZLIBİLEK yönetiminde temsil edilmiştir. Doç.Dr. Sedat NAZLIBİLEK “Pardus-SAT” isimli projeyi sunmuştur.

Projenin amacı, belli zamanlarda Anadolu’da ortaya çıkan “Anadolu Panteri – Pardus”un varlığının uydu vasıtasıyla tespiti, yaşam alanının belirlenmesi ve yasadışı avlanarak neslinin tükenmesinin önlenmesidir.

Görev hedefleri ise, PARDUS’un yaşam alanının taranması ve tespiti, renkli kamera görüntüleri ile bilginin toplanması, toplanan bilgilerin yer istasyonuna gönderilmesi, bunun sonucu olarak, PARDUS’un hareketlerinin gözlenmesi ve yaşam alanı ile ilgili bir harita oluşturulmasıdır. Böylece ara sıra ortaya çıkan bu çok nadir hayvanın yasadışı avlanmasının önlenmesi gayesi güdülmektedir.

Proje ile amaçlanan system öğrencilerimiz Ulus Töre ÖZER, Ufuk BOLATBAŞ, Uğur TAŞÇI, Deniz KARAÇOR tarafından tasarımlanmıştır. Aselsan Uzay Sistemleri Direktörü olan Dr. Alime ÖZYILDIRIM ise proje yöneticiliği yapmıştır. Yarışma sonunda General Chairperson Prof. Dr. Shinichi NAKASUKA tarafından bir sertifika belgesi verilmiştir.

Yarışmaya dünyadan oniki üniversite katılım sağlamıştır.

Proje fikri ve cesareti, yine aynı öğrencilerimiz tarafından MECE 407-408 bitirme projesi dersinde tasarımlanıp gerçekleştirilen “CanSAT” projesi sayesinde olmuştur. Bu sistem Atılım Üniversitesi, mekatronik Mühendisliği Bölümü Laboratuvarlarında geliştirilen ve imal edilen ilk çalışan uydu olma özelliği taşımaktadır.