667 Sayılı KHK İle Kapatılan Vakıf Yükseköğretim Kurumlarının Önlisans ve Lisans Programlarındaki Öğrencilerin İşlemleri İle İlgili Usul ve Esaslar
22.08.2016

667 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile kapatılan vakıf yükseköğretim kurumları ile ilgili olarak, bu kurumlarda kayıtlı öğrencilerin belirlenen diğer yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesi ile ilgili işlemler, aşağıdaki usul ve esaslar kapsamında yürütülecektir:

 

1. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının önlisans ve lisans programlarından mezun olanlar ile halen kayıtlı öğrencilere ilişkin belge ve kayıtlar,  ekteki listede karşılarında gösterilen koordinatör üniversiteye aktarılmıştır.

 

Genel Esaslar

 

2. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı tüm önlisans ve lisans öğrencilerinin (özel yetenek sınavı ile kayıt yaptıranlar dahil); kapatılan yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdıkları yıldaki ÖSYS/DGS puanları ile kayıt yaptırmış oldukları yılda diğer yükseköğretim kurumlarının aynı adı taşıyan programlarının taban puanları esas alınmak suretiyle, yapacakları tercihler dikkate alınarak ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecektir.

 

3. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki kayıtlı önlisans ve lisans öğrencilerinin ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilme işlemleri aşamasında öğrencilikle ilgili işlemlerinin kesintiye uğramaması için Yükseköğretim Kurulu tarafından YÖKSİS Veri Tabanında koordinatör üniversitelere,  ÖSYM tarafından yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra  de yerleştikleri yükseköğretim kurumuna aktarılacaktır.

 

4. Öğrenciler, tercih işlemlerinde kayıtlı oldukları programla aynı isimdeki (bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki) programları tercih edebileceklerdir.

 

Öğretim dili yabancı dil olan programlardaki öğrenciler aynı isimli (bazı programlar için eşdeğer isimlerdeki) öğretim dili Türkçe programları, öğretim dili Türkçe olan programlardaki öğrenciler de aynı isimli öğretim dili yabancı dil olan programları da tercih edebileceklerdir (kayıtlı oldukları öğretim dili Türkçe programdan öğretim dili yabancı dil olan programa yerleştirilen öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunun programa devam edebilmek için aradığı yabancı dil yeterlik şartını sağlamaları gerekmekte olup, yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayan adayların hazırlık sınıfı okuyarak başarılı olmaları halinde programa devam edebilmelerine karar verilmiştir).

 

5. Uluslararası ortak lisans (çift) diploma programlarına kayıtlı öğrenciler, kayıtlı oldukları programla aynı adı taşıyan fakat uluslararası ortak (çift) diploma programı olmayan programları tercih edebileceklerdir.

 

6. Tercihlere yerleştirmede öğrencinin kayıt olduğu yıla ait ilgili puan dikkate alınacak; tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya puanına eşit olması durumunda yerleştirme yapılacak; öğrencinin tercih ettiği programlardan birine yerleşememesi durumunda, ilgili yılda adayın puanından düşük veya adayın puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa yerleştirilecek; öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanlarından düşük olması durumunda ise ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecektir.

 

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki varsa ilgili ÖSYS puanı, Yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS puanı olmayan öğrencilerin ise programın puan türünde puanı 180 olarak kabul edilecektir.

 

7. Özel Yetenek Sınavı sonucuna göre öğrenci alan programlarda kayıtlı öğrenciler, kayıt oldukları yıl ve ÖSYS puanları dikkate alınarak, yukarıdaki esaslar çerçevesinde, kayıtlı oldukları program adı ile aynı adı taşıyan programlara ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

 

Ücretler

 

8. Öğrenciler,  kapatılan vakıf yükseköğretim kurumuna ödemekte oldukları ücreti, 667 sayılı KHK uyarınca eğitime devam edecekleri yükseköğretim kurumuna ödeyeceklerdir, Üniversitemize yatay geçişle yerleşen öğrenciler Atılım Üniversitesi öğretim programlarının ücretlerini ödeyeceklerdir.

 

Yatay Geçiş yoluyla yerleştirilme

 

9. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler,  şartları sağlamaları halinde “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”in kurumlar arası yatay geçişe ilişkin ilgili maddesi ile EK Madde 1 uyarınca yatay geçiş yapabileceklerdir.

 

10. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş işlemleri için gerekli olan öğrenci belgesini e-devlet üzerinden alabilecekler ancak, bu öğrencilerin kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından yerleştirilip yerleştirilmediğine dair gerekli kontroller  başvuru yapılan yükseköğretim kurumu tarafından YÖKSİS üzerinden yapılecaktır.

 

11. Öğrenciler, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarından daha önce aldıkları belgeler ile yatay geçiş için başvuru yapabileceklerdir.

 

12. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yaz öğretimine ilişkin işlemleri koordinatör üniversite tarafından düzenlenecek, koordinatör üniversite tarafından yaz öğretimi  yapılamaması durumunda yerine bütünleme sınavı yapılabilecektir.

 

13. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin belge düzenlenmesi, staj vb. işlemleri yerleştirildikleri yükseköğretim kurumu tarafından yürütülecektir.

 

14. Hazırlanmakta olan diploma ve diploma yerine geçen belgelerin düzenlenmesi koordinatör yükseköğretim kurumu tarafından gerçekleştirilecek, bu süreçte

 

- Diploma veya diploma yerine geçen belgelerin imzalı olarak hazır olması halinde öğrencilere bu diplomalar verilecek,

- Diploma veya diploma yerine geçen belgelerin hazır olmaması durumunda diploma, öğrencinin yerleştirildiği yükseköğretim kurumu (koordinatör üniversite) tarafından düzenlenecek, ancak diplomanın üzerinde 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca söz konusu yükseköğretim kurumuna yerleştirildiği ibaresi yer alacaktır.

 

15. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler, ÖSYM tarafından kayıt oldukları yıldaki puanları dikkate alınarak merkezi olarak yerleştirilmelerinden sonra, istemeleri halinde yükseköğretim kurumlarından özel öğrenci olarak ders alabilecekler ve bu dersleri yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunda saydırılabilecektir.

 

16. İsteyen vakıf yükseköğretim kurumları, sadece kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinden 31 Ağustos 2016 tarihine kadar kontenjan sınırlaması olmadan kurumlar arası yatay geçiş başvurusu alabilecek ve kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerden tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın 100 üzerinden 50 veya 4 üzerinden 2 not ortalamasına sahip olanların yatay geçişlerini kabul edebileceklerdir.

 

17. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin yatay geçiş için istenen bilgi ve belgeleri temin edememeleri durumunda öğrencinin beyanı dikkate alınarak başvurularının alınarak değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlarının yapılacaktır. Beyanı dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bilgi ve belgelerinin daha sonra koordinatör üniversitesinden temin ederek kayıt hakkı kazandığı yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri gerekmektedir. Beyan ettiği bilgilerin doğru olmadığı anlaşılanların kayıtları iptal edilecek,  bu öğrenciler yükseköğretime kayıt oldukları yıldaki puanları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından yerleştirilecektir.

 

18. 2016-2017 güz dönemi için yatay geçiş yapan öğrenciler de ÖSYM tarafından yapılan yerleştirmeye başvurabilecekler;  bu durumdaki adaylar yatay geçiş yaptıkları ya da ÖSYM  tarafından  yerleştirildikleri  programın  birini  tercih  ederek  kayıt yaptırabileceklerdir,

 

19. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş olanlar ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak, bu öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş adaylar tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilerek diploma düzenlenme ve diğer işlemleri koordinatör üniversitesi tarafından yürütülecektir.

 

20. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemlerine tercih yapmayan adaylar haklarından vaz geçmiş kabul edilecekler  ve kendileri için tekrar yerleştirme yapılmayacaktır.

 

21. ÖSYM tarafından öğrencilerin tercihleri 23 Ağustos 2016 Salı gününden, 26 Ağustos 2016 Cuma günü saat 23.59’a kadar alınacaktır. ( https://ais.osym.gov.tr)

Konuya ilişkin açıklama Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının aşağıda linki verilen sayfasından  da takip edilebilir:

Bilgi İçin Tıklayınız