Ankara Ostim Ekopark’ın Yönetici Şirketi Kuruluşu İçin İmza Töreni Yapıldı
28.08.2014

Türkiye’nin ilk tematik yenilenebilir enerji teknoparkı olan Ankara Ostim Ekopark’ın yönetici şirketi kuruluşu için imza töreni yapıldı. Proje kapsamında, Ekopark’ın paydaşı olan Ankara Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, TOBB ETÜ Üniversitesinin katılımları ile Ostim arazisi üzerinde yerini alacak şirketin kuruluşu nedeniyle Ostim OSB Yeni İdare Binası’nda imza töreni düzenlendi. Törene Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt, Üniversitemizin rektörü Prof.Dr. Abdürrahim Özgenoğlu, rektör yardımcımız Prof.Dr. Hasan U. Akay, TTO Yöneticimiz Dr. Alper Ünler ve paydaş üniversitelerin  rektörleri ile diğer paydaşların temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Ostim OSB Başkanı Orhan Aydın, attıkları imzanın kendilerini heyecanlandırdığını söyleyerek, “Güneşin önüne panel koyup kendi enerjimizi üretemiyoruz. Kendi kömürümüzü çıkarıp, bir termik santral yapıp ondan enerji üretemiyoruz. Bu alanların hepsi stratejik alan ve bu alanlarda değişik çalışmalar var ama bunlar ürüne dönüşmüyor" dedi. Ostim’deki en kıymetli arsayı projeye ayırdıklarını belirten Aydın, Türkiye’de örneği olmayan bir teknoloji geliştirme bölgesi oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Orhan Aydın’ın ardından kürsüye gelen Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uskurt da teknoloji geliştirme bölgelerinin üniversite-sanayi işbirliği açısından en önemli kurumsal yapılardan biri olduğunu ifade etti. Uzkurt, “Bugüne kadar teknoloji geliştirme bölgeleri üniversite kampüsleri veya kampüslere yakın çevrelerde kurulmuş. Bundan sonra OSB’lerde teknopark kurulumuna daha fazla öncelik veriyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Ankara’da yerleşik 6 üniversitenin rektörleri ve temsilcileri tarafından şirket ana sözleşmesi imzalandı. Proje kapsamında ayrıca paydaş üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri bünyesinde araştırma yapacak olan akademisyenler de çevre ve enerji konusunda bilgi-birikim ile çalışmalarını Ostim Ekopark ile paylaşacak.

Ostim Stadı’nın yanındaki 87 dönümlük arazi üzerine kurulacak Ekopark, yönetici şirketinde Ankara’da yerleşik 6 üniversitenin (Ankara, Atılım, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Hacettepe, Çankaya ve Başkent) bir araya geldiği tek girişim olma özelliğini taşıyor. Ekopark’ın 2 yıl içinde tamamlanması planlanan ve 9 milyon liraya mal olacak 5 bin metrekarelik ilk etap binasında, 75 firma Ar-Ge faaliyetlerinde bulunacak. Ekoparkta Ar-Ge alanlarının yanı sıra laboratuvarlar, eşleştirme ve bilgi merkezi ile kütüphane, konferans ve sergi alanı, müze ve konuyla ilgili kamu temsilcilikleri bulunacak.