Dünya Türkiye ve Gençliğimiz
01.01.1970

Atılım Üniversitesi,  yaşamıyla ve yapıtlarıyla aydınlanma deyince akla gelen ilk isimlerden Prof. Dr. Server Tanilliyi konuk etti.

27 Ekim Salı günü Seyhan Cengiz Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta açılış konuşması  yapan rektör yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan dünya çapında bir bilim adamını ağırlamaktan gurur duyduklarını belirtti.

“Dünya Türkiye ve Gençliğimiz”  konulu konferansıyla öğrencilerle buluşan Tanilli, Atılım Üniversitesinde geleceği şekillendirecek olan gençlerle birarada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başladı.

Dünyada büyük değişimler yaşandığına dikkat çeken Tanilli, Ekim ayı başından bu yana Amerika’dan başlayan krizin başlangıçta  mali bunalım olarak nitelendirildiğini daha sonraları asıl problemin kapitalizmin kendisinin olduğunun anlaşıldığını belirtti.

Kapitalizmin bunalımını tarihe geçecek bir olay olarak nitelendiren Tanilli,kapitalizmin bulunduğu ülkelerde yeni liberalizm denilen bambaşka bir politikanın oluşturulduğunu belirtti. Liberalizmin hoyrat ve paradan başka birşey düşündürmeyen bir politika olduğunu sözlerine ekleyen Tanilli, yaşanan krizin faturasının yoksul halklara çıkacağını söyledi.

Türkiye’de yaşanan 1923 devriminin  etkilerine de değinen Tanilli, Cumhuriyet devriminin çağdaşlığı ve laikliği hayatımıza soktuğunu ve bu ilkelerin yaşantımıza olduğu kadar ekonomik politikalarımızı da büyük ölçüde etkilediğini belirtti.

Gençlerin ülke yönetiminde söz sahibi olacak şekilde kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini ifade eden Tanilli, yaşanılan kriz dönemine genlerin dinamik olarak dahil olması gerektininin altını çizerek cumhuriyet ilkelerine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Soru cevap kısmıyla devam eden konferansın ardından Tanilli,  kitaplarını imzaladı.