gundem atilim universitesinde tartisildi
26.11.2008

Atılım Üniversitesi Cevdet Kösemen Konferans Salonu’nda 22 Kasım 2008 Cumartesi akşamı saat 22:00’de SES TV’den canlı olarak yayınlanan “Terazi” adlı tartışma programında gündemdeki konular değerlendirildi.

Sunuculuğunu Bedrettin Habipoğlu’nun yaptığı Terazi adlı tartışma programına bu hafta Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker, İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sinan Sönmez, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Turhan Hurmi katıldı.

Barack Hussein Obama’nın ABD’nin 44. Başkanı olarak seçilmesinin ardından dünyada meydana gelmesi muhtemel gelişmelere değinilen programda Türkiye’nin komşularıyla ilişkileri, küresel mali krizin dünyadaki etkileri ve ülkemize yansımaları üzerinde duruldu.

Yrd. Doç. Dr. Bahar Hurmi; Türkiye’nin kendi çıkarları açısından komşularıyla iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini, gerek enerji aktarımı açısından bir kavşak noktası olması, gerek dünyanın en sorunlu bölgesi sayılan Ortadoğu’da müslümen ve laik kimliğiyle istikrar unsuru olarak değerlendirilen örnek konumu ve tecrübesiyle çok güçlü kartları elinde tutmasına karşın, şimdiye dek tavizkar bir dış politika yürütüldüğünü belirtti. 

ABD’nin Irak’tan çekilmesi sonrasında Ortadoğu’da yaşanması muhtemel gelişmeler hakkında Türkiye’nin daha aktif ve talepkar bir dış politika izlemesinin ülke çıkarları açısından gerekli olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Bahar Hurmi, Barack Obama’nın ilk zenci başkan olması ya da entelektüel kişiliğinin ABD’nin genel politikalarını değiştirmeyeceğini ifade etti. Amerika’nın Irak gibi İran’a saldırmasının pek mümkün görünmediğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Bahar Hurmi İran’ın birçok etnik kökeni barındıran bir yapıya sahip olmasına karşın Şii inancı nedeniyle bütünlüğünü koruyan güçlü bir devlet olduğunu söyledi.

Küresel mali krizin gelişiyle ilgili işaretlerin uzun zamandır gözlemlendiğini, krizin bir sürpriz olmadığını belirten Prof. Dr. Sinan Sönmez ise, Türkiye’de krizin etkilerinin 2009 – 2010 yıllarını kapsayacak şekilde uzun süre yaşanacağını belirterek, resmi olarak yüzde 9, gayrı resmi olarak yüzde 20’lerde seyreden işsizliğin daha da artacağını kaydetti. İşsizlik ve muhtemel diğer sorunlarla ilgili olarak öncelikle vergi indirimi yoluyla krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin mümkün olduğunca giderilmesinin gerektiği üzerinde durdu.

Prof. Dr. Halil Ülker kriz ve Barack Hussein Obama’nın ABD başkanı olarak seçilmesi konularına sosyal ve psikolojik etkiler açısından çeşitli açıklamalar getirdi. Bundan önceki küresel krizler sonrasında savaşlar yaşandığını belirten Prof. Dr. Halil Ülker G 20 toplantıları gibi gelişmiş ülkeler tarafından krize yönelik çözüm arayışlarında da tatmin edici sonuçlar alınamadığını belirtti. 

Programa katılan konuklardan Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan; doğuda Çin ve Hindistan’ın gerek ekonomik gerek askeri alanlarda dünyada söz sahibi ülkeler arasına girmesi, Rusya’nın dünyadaki ikinci güç ya da diğer kutup olmak için gösterdiği çabalar  nedeniyle Türkiye’nin bölgedeki öneminin arttığına değindi.

Atılım Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ayhan Tan da  öğrenciliği döneminde ve daha sonra Amerika’da edindiği izlenimlerde bundan otuz yıl kadar once Amerika’da beyazlarla aynı otobüse bile binemeyen zencilerin, bir başkan çıkarmalarının önemli bir gelişme olduğunu, ancak orada kökleşmiş siyasi sistemin bu değişiklikten fazla etkilenmeyeceğini, politik mekanizmanın Amerika’nın çıkarları doğrultusunda işlemeye devam edeceğini belirtti.

Sorduğu sorularla gündemdeki siyasal ve ekonomik gelişmeler açısından çarpıcı noktalara değinen Prof. Dr. Tamer Arpacı, Yrd. Doç. Dr. Bahar Hurmi’ye yönelttiği soruda; Amerika’nın kuvvetlerinin bir kısmını Barzani’ye bırakarak Kuzey Irak’tan çekilmesi halinde, güneyde sünni – şiileri birbirine düşüreceğini, bu durumda Irak’ın bütünlüğünü kaybedip parçalanacağını,  bu koşullarda Barzani yönetimi ve ABD’nin katkılarıyla Kuzey Irak’ta Hava ve Kara Kuvvetlerimizle müdaele ettiğimizi, böyle bir durumda Barzani’den mi izin alınacağını sordu.

Prof. Dr. Tamer Arpacı, Prof. Dr. Sinan Sönmez’e ise; Türkiye’nin 1994, 2000 – 2001  yıllarında krize girdiğini ve Arjantin ve Rusya gibi krizde olan ülkelerde olduğu gibi TL’nin değer kaybettiğini, günümüzde Amerika’da benzer bir ekonomik kriz yaşanmasına karşın Dolar’ın Euro karşısında değer kazanmasının nasıl açıklanabileceğini sordu.

Akademik personel ve öğrencilerin sorularıyla devam eden program saat  01:40’da sona erdi.