Karadeniz Ve Kafkasya’nın Jeopolitiği’nde Değişim
05.05.2009

Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat’ın konuşmacı olduğu “Karadeniz ve Kafkasya’nın Jeopolitiğinde Değişim” konulu konferans 20 Nisan 2009 tarihinde Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kanbolat konuşmasındaTürkiye’nin nüfusunun %45’inin bu bölgeden göçlerle gelen insanlardan oluştuğunu vurgulayarak, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadar, Türkiye bu bölgeden uzakta kaldığını ve  Kafkaslar’ın  sadece büyüklerimizden duyduğumuz bir coğrafya parçası olarak bilindiğini belirtti. Kanbolat, Soğuk Savaş sonrasında, Türkiye’nin bu bölgeyi yavaş yavaş hatırlamaya başladığını ve Kafkaslara ilişkin politika üretmeye başladığını ifade ederek “Bu noktada, Kafkaslar’daki tüm etnisitelerle akraba olan tek ülke Türkiye’dir dedi.

Kanbolat, konuşmasında Kafkaslar’da son dönemlerde yaşanan değişimlere de değinerek,. Avrupa-Atlantik dünyasının Kafkaslara olan ilgisinin arttığı, sivil devrimlerle batı yanlısı yönetimlerin başa geçtiği ifade etti. Kafkas halkının Avrupa, ABD ile yakın ilişkiler kurmak ve refah ve güvenlik arayışı ile NATO’nun bir parçası olmak amacıyla batıya yaklaştığına dikat çeken Kanbolat, bu noktada, özellikle büyük değişimler içerisinde olan Gürcistan ve Saakaşvili yönetimi örneğini verdi.

Konferans soru cevap kısmının ardından sona erdi.