“Turizmin Türkiye Ekonomisine Etkileri” Konulu Konferans
31.12.2008

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından düzenlenen, Turizm ve Devlet Eski Bakanı, Abdülkadir Ateş’in konuşmacı olduğu, “Turizmin Türkiye Ekonomisine Etkileri” konulu konferans, 24.12.2008 tarihinde İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Turizm sektörünün yıldan yıla artan bir şekilde yarattığı gelir, istihdam ve yatırım olanakları ile doğrudan ve dolaylı olarak Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığını söyleyerek konuşmasına başlayan Abdülkadir Ateş, turizmin Türkiye ekonomisi için oldukça önemli bir sektör haline geldiğini belirtti. Turizm sektörünün et ve süt ürünlerinden mobilyaya, kimyadan tekstile, ulaşımdan dondurulmuş gıdaya kadar 54 farklı alt sektör ile mal ve hizmet alışverişinde bulunduğunu ve bu kesimlerin toplam faaliyetleri içindeki payının oldukça yüksek olduğunu ifade eden Ateş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in 1979-1998 döneminde yaptığı araştırmanın sonuçlarını örneklerle izleyicilere aktardı.
Konuşmasında Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED)’in 2008 yılında yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarını da açıklayan Ateş, buna göre, Türkiye’de turizmin, yaşanan iniş çıkışlara karşın 20 yılda en gelişen sektör olduğunu, bu dönemde milli gelir içindeki payının dört kat arttığını, konaklama tesisleri ile yeme içme birimlerinin mal ve hizmet alışverişi içerisinde oldukları sektörlerden yaptıkları alımların ise beş kat arttığını vurguladı. Bir otelde, yılda 600 bin ton içecek 1 milyon ton yemek tüketildiğini de sözlerine ekleyen Ateş, bu sektörde gerçekleşen mal ve hizmet alımlarınn diğer sektörler üzerinde de olumlu etkiler yarattığını vurguladı.
Konferans soru cevap bölümünün ardından sona erdi.