Üniversitemiz Lisans Araştırma Projeleri (LAP) Programı Şenliği Başarıyla Gerçekleşti
13.06.2017

Üniversitemiz Lisans Araştırma Projeleri Programı (LAP) öğrencileri ve öğretim elemanları akademik yıl boyu takımlar halinde üzerinde çalıştıkları projelerini 8 Haziran 2017 günü üniversite yerleşkesinde üniversite camiasına sundular. 

ARGEDA-TTO tarafından yönetilen programın 2016-2017 akademik yılında toplamı 200'ü bulan öğrenci, 50 akademisyen danışmanlığında toplam 28 araştırma projesinde takımlar halinde çalıştı.  Öğrencilerin yüzde 30'u LAP projesi bursu alırken, diğerleri gönüllü veya aldıkları dersler kapsamında çalıştılar.  Projeler fen bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler alanlarını içeren geniş bir alanı kapsıyor. 28 proje arasında; FNSS, TOFAŞ, ROKETSAN VE TEKNOROT Automotive gibi yüksek teknoloji firmaların desteklediği projeler ve NASA gibi ünlü uzay araştırma merkezi işbirliği ile yapılan projeler bulunuyor.  Üniversitemizin bu yıl projelere sağladığı maddi destek ise 200.000 TL.

Şenlikte, öğrenci projeleri konferans sunumu, ürün gösterisi ve poster sergisi gibi kategorilerde tanıtıldı. Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkanı Yalçın Zaim, Rektör Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ, Provost Prof. Dr. Hasan Akay ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Kaptan'ın da katıldığı tören, sabah 10.00’da açılış konuşmaları ile başladı. Konferans sunumları, ürün gösterileri ve poster sergileriyle gün boyu devam eden şenlik, programı başarı ile tamamlayan öğrenciler için hazırlanan başarı sertifikalarının sunulduğu sertifika töreni ile sonuçlandı.

Şenlikteki ilginç projeler arasında 'konuşan gezgin robot', 'yıkılan binalarda mahsur kalan insan sayısının otomatik olarak belirlenmesi', 'NASA uzay araştırma merkezi işbirliği ile yürütülen şekil hafızalı alaşımların termomekanik davranışlarının modellenmesi', 'Hacettepe Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bölümü işbirliğiyle yürütülen endoskopik cerrahi eğitiminde akıllı simulasyon destek sistemlerinin kullanımı', 'ROKETSAN firması işbirliği ile yürütülen havacılık ve uzay teknolojilerinde kullanılmak üzere havasız oksijensiz ortamda çalışabilecek hidrojen peroksit yakıt hücrelerin kavramsal tasarımı', 'TOFAŞ firması işbirliğiyle yürütülen filaman ve kağıt sarım makinası tasarımı', 'Edirne 2. Beyazıt medresesi akustiği ve insan üzerindeki etkisi', 'Türkçe ve İngilizce deyimlerde renklerin kavram çakıştırmalarının karşılaştırılması üzerine derlem temelli kültürlerarası bir çalışma', 'Stres sürecinde rasyonel olmayan inanışların incelenmesi' ve 'Etimesgut belediyesinin kurumsal değerlendirilmesi' gibi projeler bulunuyor.

LAP Nedir?

Lisans Araştırma Projeleri,  ülkenin gereksinim duyduğu araştırmacı, yaratıcı, girişimci ve bağımsız düşünen bireyleri lisans eğitimleri sırasında rekabetçi küresel ekonomi ortamına daha donanımlı hazırlamak amacıyla Atılım Üniversitesi'nin 2011 yılından beri desteklediği bir program.

LAP Projelerinin öğrencilere ne gibi bir katkısı oluyor?

Bu projelerin sonucunda öğrenciler ulusal yarışmalara katılma, konferans ve fuarlarda sunum yapma, patent başvurularında bulunma, şirket kurmak için KOSGEB ve TÜBİTAK girişimcilik desteklerine hazırlanma, TÜBİTAK lisans araştırma destek programına başvurma veya destek veren firmalarda stajyer veya tam zamanlı eleman olarak çalışma fırsatı buluyor.