Atılım Üniversitesi İmalat Mühendisliği bölümünden mezun olan Yekta Özden Çelebi, Burak Bağcı ve Kaan İnam, üniversitedeki üçüncü yıllarında Dr. Öğr. Üyesi C. Merih Şengönül ve Prof. Dr. Tolga Akış’ın beraber yürüttüğü “Karton Bisiklet” Lisans Araştırma Projesinde gönüllü ve burslu öğrenciler olarak yer almışlardır. Söz konusu projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından danışman hocalarının teşviki ile başladıkları girişimcilik ve Start-Up faaliyetleri sonucunda, bisikletin yük taşıyıcı maddesi olan kartonun yapımında kullanılan craft kâğıdından esinlenerek  “Craft Kopmozit” firmasını kurmuşlardır. Craft Kompozit, 2018 yılından itibaren Ankara Teknopark’ta faaliyet göstermektedir.

Firma, karbon ayakizi yüksek olan karbon fiber, cam elyaf gibi geleneksel yük taşıyıcı elyaflara alternatif olarak doğal lifler ve özellikle de kenevir lifi takviyeli kompozit malzemelerin imalatı üzerine çalışmakta olup, otomotiv ve savunma sanayiye yönelik uygulamalarda farklı, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedeflemektedir.

PROJELER

Karton Bisiklet:  Atılım Üniversitesi’nin öz kaynaklarıyla Lisans Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen Dr. Öğr. Üyesi C. Merih Şengönül’ün yürütücülüğünde ve Prof. Dr. Tolga Akış’ın eş yürütücülüğünde ilk prototipi çıkartılan proje daha sonra firma tarafından geliştirilmeye devam edilmiştir.

Projenin amacı geri dönüştürebilir malzemeler kullanarak hafif bir bisiklet üretmektir. Çelik bisikletlerden 3 kg, alüminyum bisikletlerden ise 1 kg daha hafif bir bisiklet üretilmiştir. Karton bisiklet 120 kg bir insanı rahatlıkla taşıyabilmekte ve su geçirmez malzemeden yapılmıştır.

Filaman ve Şerit Kağıt Sarım Makinası: Bu proje İmalat Mühendisliği bitirme projeleri kapsamında Atılım Üniversitesi’nin öz kaynaklarıyla desteklenen Dr. Öğr. Üyesi C. Merih Şengönül’ün yürütücülüğünde ve Pro. Dr. Tolga Akış’ın eş yürütücülüğünde prototipi geliştirilen bir projedir. Bu proje kapsamında geliştirilen makine Craft Kompozit’ in geliştirdiği eklemeler ile birlikte kenevir, keten, jüt gibi doğal lifleri ve craft kağıdını sarabilir hale gelmiştir. Bu makine ile kompozit çeşitli kesitlerde profiller, basınçlı kaplar üretilebilir.

Kompozit Denge Çubuğu: Rözmaş A.Ş. ile beraber yürütülen bu projede araçlarda hafifletmeye yönelik kompozit denge çubuğu üzerinde çalışılmıştır. Bu projede doğal lifler yerine karbon fiber kullanılmıştır.