Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim elemanlarımızdan Alper Raif İpek, “Biz İnsan mıyız” adlı çalışmasıyla İKSV İstanbul Tasarım Bienali’ndeydi.
14.11.2016

”BİZ İNSAN MIYIZ/ ARE WE HUMAN” konulu 3. İstanbul Tasarım Bienali’nin yaptığı açık çağrıyla 36 ülkeden 200’ün üzerinde başvuru  yapıldı. Bu başvurular arasından jürinin seçtiği beş video projesinden biri olan AUTOGRAPHSY, R WE HUMAN, Alper Raif İpek’in özel yapım bir kitabı temel alan bir performans videosudur. Beyaz önlük kolları ve şeffaf medikal eldivenler içerisinde bir çift el, kitapta delikler kesmek için hassas bir bıçak ve çekiç kullanarak adeta bir otopsi yapıyor. Basitleştirilmiş bir figür biçimi art arda sayfalarda kesildikçe sonsuz sayıda katman ortaya çıkıyor. İnsan tipografiye, grafik kağıdına, çiziktirmelere, Warhol’un Marilyn tablolarına, bir iskelete, Pantone renk kartelalarına, reklamlara, kamuflaj desenlerine dönüşüyor.
 

Sanatçı Alper Raif İpek, AUTOGRAPHSY, R WE HUMAN başlıklı çalışması için şunları söylüyor: “Grafik ve otopsi teknikleri birleşerek tasarım ve tasarımcının varoluş problemlerine ışık tutmak için ilk kez otografsi tekniğini ortaya çıkarıyor. Bir tasarımcıyı tasarımcı yapan nedir? Helvetica, Pantone? Ya da ikonik/ klişe/ stok görüntüler midir? Katmanlarım arasında sorunsallarıma bakıyorum. Otografsimdir... “