Antik Dönemden Günümüze Anadolu’da İnanç Turizmi
05.09.2022

“Antik Dönemden Günümüze Anadolu’da İnanç Turizmi” Atılım Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi ve Turizm Akademisyenleri Derneği iş birliği ile 25-28 Ağustos 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk günü Atılım Üniversitesi Orhan Zaim Konferans Salonunda yapılan ve Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Yalçın Zaim, Ankara İl Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, TUADER Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna,  davetli konuşmacılar, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerin yer aldığı açılış töreninde Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ve Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Birkan Anadolu’da bin yıllardır sürmekte olan inanç turizminin önemine değindi.

Etkinliğin sabahki oturumunda Monash Üniversitesinden Maureen Griffiths “Who is That Man on the Cross?” öğleden sonraki oturumunda ise Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Berna Alpagut “Anadolu’da Kutsal Yolda İlk Adımlar” Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Zimmermann “Göbekli Tepe ve Çağdaşları- Arkeolojik ve Post-Modern Anlatılar” Turist Rehberleri Birliği Başkanı Hakan Eğinlioğlu ise “Türkiye’de İnanç Turizmi” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

Etkinlik Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde akşam saatlerinde de devam etti. Müze Müdürü Yusuf Kıraç rehberliğinde yapılan müze gezisi Yusuf Kıraç’ın “Anadolu Medeniyetleri Müzesi” ve Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Gareth Darbyshire’ın “Gordion Kazıları” başlıklı sunumları ile devam etti. Sunumların ardından müzenin mistik ortamında, dünyaca ünlü Ney sanatçısı Bilgin Canaz ve Arp sanatçısı Çağatay Akyol tarafından “Arp’ın Nefesi” konulu konser gerçekleştirildi.

İlk günkü etkinlik Anadolu Medeniyetleri Müzesi bahçesinde Atılım Üniversitesi AZN yiyecek-içecek işletmesi tarafından zengin Anadolu Mutfağına özel menünün sunulduğu kokteyl ile son buldu.

Kapadokya Üniversitesinde devam eden Kongrenin ikinci gününde Prof. Dr. Kürşad Demirci tarafından “Antep’ten Roma’ya Bir inancın Hikayesi: Jüpiter Dolichenus Kültü” Küçük Asya Araştırma Merkezi’nden Dr. Mark Wilson tarafından “Anadolu’da Hristiyan İnanç Turizmi: Geçmişi, Fırsatları, Zorlukları” sanat tarihçisi, yazar ve turist rehberi Mustafa Uysun tarafından “Kapadokya’da Kaya Kiliseleri Dinil Sanatının Yorumlanması” başlıklı sunumlar yapıldı.

Kongrenin son günü bildiri sunumları ve eş zamanlı olarak çok sayıda sektör temsilcisi ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye İnanç Turizmi Stratejisi Çalıştayı” ile tamamlandı.

Kongre Kaya Otel’de düzenlenen Gala Yemeği ve dördüncü günü tüm gün devam eden Kapadokya gezisi ile son buldu.