Omicron Varyantı “Hafif” Olarak Kategorize Edilmemelidir
12.01.2022

Son derece bulaşıcı Omicron varyantı, Delta varyantından daha az şiddetli görünse de, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Perşembe günü yaptığı açıklamada, "hafif" olarak kategorize edilmemesi gerektiğini söyledi.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus bir COVID-19 haber brifinginde, "Tıpkı önceki varyantlar gibi, Omicron da insanları hastanelik ediyor ve öldürüyor".

"Aslında, vakaların tsunamisi o kadar büyük ve hızlı ki, dünyadaki sağlık sistemlerini ezip geçiyor" dedi.

Hastaneler aşırı kalabalık ve personel açığı giderek artıyor, bu da sadece COVID-19'dan değil, aynı zamanda hastaların zamanında bakım alamadığı diğer hastalıkları ve yaralanmalardan dolayı da ölümleri artırıyor, dedi.

Dünya çapında en yüksek COVID-19 vaka sayısının geçen hafta bildirildiğini söyledi ve gerçek rakamların bunun da üstünde seyrettiğinden DSÖ'nün emin olduğunu sözlerine ekledi.

"Bildirilen rakamlar, uzun Noel-yılbaşı tatilinde biriken ve yarım kalan testleri, evde yapılıp kayıt edilmeyen pozitif testleri ve dünyadaki vaka sayılarındaki aşırı artıştan dolayı takip sistemlerinin yetişemediği test sayılarını yansıtmıyor" dedi.

Şimdiye kadar, Omicron varyantı nedeniyle hasta olanların küçük bir kısmının hastaneye yatırılması gerekse de COVID-19'a yakalanan hasta sayıları çok arttığından hastaneye yatış sayıları da buna paralel artıyor. The Wall Street Journal'a göre, New York'taki Northwell Health'de Omicron’lu hastaların yaklaşık %10'u yoğun bakıma ihtiyaç duyarken, önceki varyantlarda bu oran %25 ila %35 arasında değişiyordu. Tam aşılı hastalar ortalama dört gün yatarken, aşısız hastalar yaklaşık iki haftadan önce taburcu edilemiyorlar.

DSÖ yetkilileri, küresel liderleri 2022'nin ortasına kadar her ülkedeki insanların %70'ini aşılamaya ve tüm ülkelerde güvenilir testlerin ve çığır açacak tedavilerin bulunmasını sağlamaya yönelik kampanyaları desteklemeye teşvik etti. Mevcut aşı sunum hızında, 109 ülke Temmuz ayı başına kadar nüfuslarının %70'ini tamamen aşılama hedefine ulaşamıyacaklar.

Tedros, "Aşı eşitsizliği, insanları ve işleri öldürüyor ve küresel ekonomik iyileşmeyi baltalıyor" dedi. "Düşük aşılama oranları virüs varyantlarının ortaya çıkması için mükemmel koşulları yarattığından,  Alfa, Beta, Delta, Gama ve Omicron gibi varyantların oluşmasına olanak sağlıyoruz."

Bazı ülkeler insanları dördüncü dozla aşılamaya başlarken, diğerleri sağlık çalışanlarını ve en savunmasız gruplarını bile tam olarak korumak için yeterli aşıyı sağlayamadığını da sözlerine ekledi. Aslında 36 ülke henüz %10 aşılama sınırına ulaşamadı ve dünya çapındaki en ağır hastaların %80'i aşısız.

"Milyarlarca kişi tamamen korumasız kalırken, az sayıda ülkede art arda üçüncü, dördüncü dozların yapılması, bu pandemiyi sona erdiremeyecektir" dedi.

DSÖ acil durum şefi Michael Ryan, brifing sırasında gazetecilere verdiği demeçte, Omicron varyantının pandeminin son salgını olabileceğine dair spekülasyonların “iyi niyetli bir düşünce” olduğunu söylerek “Bu virüste hala çok fazla enerji var” dedi.

DSÖ'nün COVID-19 teknik lideri Maria Van Kerkhove, Ryan'ın düşüncelerini destekleyerek “Bence Omicron'un tartışacağımız son varyant olması pek olası değil” diye ilave etti.