Osmanlı Mimarisi, Kentlerin Oluşumu ve Değişimi
20.05.2025
Üniversitemiz Türkiye Tarih Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜTAM) tarafından düzenlenen “Osmanlı Mimari, Kentlerin Oluşumu ve Değişimi” başlıklı konferans, 16 Mayıs 2025 tarihinde Koç Üniversitesi Öğr. Üyesi ve Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Direktörü Prof. Dr. Filiz YENİŞEHİRLİOĞLU tarafından gerçekleştirildi. TÜTAM Müdürü Prof. Dr. Şule PFEIFFER-TAŞ tarafından yapılan açılış konuşmasında YENİŞEHİRLİOĞLU’nun arkeoloji ve sanat tarihi alanında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladığı Paris Sorbonne Üniversitesi’nden günümüze sürdürdüğü akademik çalışmalarla Türk Sanatı Tarihi ve Osmanlı Arkeolojisi’nin uluslararası alanda tanıtılmasına yaptığı katkılar hakkında bilgi verildi.
Konferansta, YENİŞEHİRLİOĞLU Osmanlı kentlerinin tarihsel süreç içerisindeki oluşum ve dönüşümünü İstanbul, Bursa, Halep, Bağdat, Yanya, Yenice-i Vardar ve Yenice-i Karasu gibi farklı coğrafi bölgelerde yer alan örnekler üzerinden ele aldı. Bu bağlamda, Osmanlı kent dokusunun gelişiminde etken olan yapısal ve kültürel özellikleri değerlendirdi. Osmanlı döneminde mimarlık eğitimi ve üretiminin zaman içindeki değişimini, 15. yüzyıldan başlayarak 16. yüzyıldaki Hassa Mimarlar Ocağı ve Ehl-i Hiref-i Hâssa Teşkilatı ile 19. yüzyıldaki bağımsız ve yabancı mimarlara kadar uzanan bir çerçevede aktardı.
Konferansın ardından, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Özgen Osman DEMİRBAŞ tarafından, üniversitemiz adına YENİŞEHİRLİOĞLU’na fidan bağışı belgesi takdim edildi.
Konferansa farklı üniversitelerden ve kurumlardan katılan akademisyenlere, üniversitemizin akademik-idari personel ve öğrencilerine katılımları için teşekkür ederiz. Prof. Dr. Filiz YENİŞEHİRLİOĞLU’na vermiş olduğu değerli bilgiler için teşekkürlerimizi sunarız.






