İzmit Körfez Geçişi ve 3. Boğaz Geçişi Asma Köprüleri ile Kartal-Kaynarca Metro Hattı Teknik Gezisi
10.04.2014

Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerinden oluşan 85 kişilik bir grup tarafından, 24-27 Nisan 2014 tarihleri arasında İzmit İli sınırları içerisindeki İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi, İstanbul'da bulunan Kartal-Kaynarca Metro Hattı Projesi ve yine İstanbul'da bulunan 3. Boğaz Geçişi Asma Köprü Projesi inşaatlarının şantiyelerine teknik bir gezi düzenlenmiştir. Gezi kapsamında projelerdeki gelişmeleri takip etmek ve kullanılan inşaat teknikleri ile ilgili bilgi edinmek amacıyla bu inşaat yapılarının yapım aşamaları görülmüştür.

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Vekili Doç. Dr. Tolga Akış'ın, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eray Baran'ın, Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Halit Cenan Mertol'un, Öğretim Görevlisi Dr. Ebru Akış'ın ve Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Uzman Erşan Göksu’nun da katıldığı geziye, 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri iştirak etmişlerdir. Geziye 24 Nisan 2014 Perşembe sabahı Atılım Üniversitesi'nde buluşularak iki otobüs ile başlanmıştır. Birinci grup (1. otobüs) ilk gün İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi, ikinci grup ise (2. otobüs) Kartal Metrosu Ek İstasyonları Projesi şantiyelerini ziyaret etmiştir. Akşam İstanbul'da kalınmıştır. İkinci gün olan 25 Nisan 2014 tarihinde gruplar bir önceki gün diğer grubun gezidiği şantiyelere ziyarette bulunmuştur. 26 Nisan 2014 tarihinde tüm gruplar 3. Boğaz Geçişi Asma Köprü Projesi şantiyesini gezmişlerdir. Son gün olan 27 Nisan 2014 Pazar günü İstanbul Büyükada'da bulunan tarihi yapılar gezilmiştir.

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi’nde Teknik Müdür Sayın Nurettin Akdeniz, Kartal-Kaynarca Metro Hattı Projesi’nde Sayın Kaan Öztürk ve 3. Boğaz Geçişi Asma Köprü Projesi’nde Kontrol Direktörü Sayın Cem Erer öğrencilerimizle yakından ilgilenmişlerdir. Tüm bölüm olarak ilgili kişilere şükranlarımızı sunarız. Ayrıca gezimizin gerçekleşmesine katkıda bulunan başta Atılım Üniversitesi olmak üzere, Bayburt Group’a, Bayram İnşaat’a, Bülbüloğlu İnşaat’a, Sedyol İnşaat’a ve Yakut Kırtasiye’ye teşekkürlerimizi sunarız.     

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi
Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından yapılan proje kapsamında Asma Köprü, Güney Yaklaşım Viyadüğü, toplam 18,212 m uzunluğunda 29 adet Viyadük, toplam 5,142 m uzunluğunda 2 adet Tünel, 199 adet Köprü, 20 adet Gişe Alanı, 25 adet Kavşak, 6 adet Otoyol Bakım ve İşletme Merkezi, 2 adet Tünel Bakım ve İşletme Merkezi, 18 adet çift taraflı Servis Alanı (2 adet A tipi, 4 adet B tipi, 5 adet C tipi ve 7 adet D tipi) inşaa edilecektir. Proje 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km uzunluğundadır. Proje hakkında detaylı bilgiye http://www.otoyolas.com.tr/ bağlantısından ulaşılabilir.

3. Boğaz Geçişi Asma Köprü Projesi
IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak olan 3. Boğaz Köprüsü’nün üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyeden geçecektir. 3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacaktır. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olmasıdır. Proje hakkında detaylı bilgiye http://www.3kopru.com/ bağlantısından ulaşılabilir.

Kartal Kaynarca Metro Hattı Projesi
Şenbay-Öztaş-Albayrak İş Ortaklığı tarafından yapılan proje kapsamında Kadıköy - Kartal Metro Hattı Kaynarca istikametine doğru yaklaşık 4,4 km. uzatılmaktadır. Bu hat üzerinde Yakacık İstasyonu, Pendik İstasyonu ve Kaynarca İstasyonu yer alacaktır. Proje hakkında detaylı bilgiye Anadolu Yakası Raylı Sistem Müdürlüğü bağlantısından ulaşılabilir.