Havacılık Malzemeleri ve Kontrol Tahrik Sistemi Teknolojileri Projeleri İmza Töreni Gerçekleşti
20.02.2014

Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu'nun da katıldığı " Havacılık Malzemeleri ve Kontrol Tahrik Sistemi Teknolojileri Projeleri" 20 Şubat 2014 Perşembe günü Savunma Sanayii Müsteşarlığında imzalandı.

İmza törenine başta  Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar olmak üzere; Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu,  ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan, TEI Genel Müdürü Mahmut Faruk Akşit, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, FEMSAN Genel Müdürü Ertuğrul Ülker, VIG METAL Genel Müdürü Vedat Güngören, GÜR METAL Genel Müdürü Gürsel Yardımcı, DOWAKSA Genele Müdürü Mithat Okay, MİR ARGE Genel Müdürü İbrahim Mirmahmutoğulları ve davetliler katıldı.

Törende Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu "Bu projelerin çok heyecan ve gurur verici olduğunu, Üniversite olarak sanayi ile işbirliğine büyük önem verdiklerini, söz konusu projeler ile Türkiye'nin sınıf atlayacağını" kaydetti. Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar "doktora sahibi mühendislere ihtiyaç duyulduğunu" belirtti.  Ar-Ge çalışmalarını takip ettiklerini belirten Bayar, her bir projenin önemini vurgulayarak “Hiçbir Ar-Ge projesi, Ar-Ge yapalım bununla ilgili bir araştırma olsun diye yapmıyoruz. Bunların hepsinin gideceği yeri biliyoruz. Hepsi bir amaca hizmet edecek” dedi.

Havacılık Malzemeleri ve Kontrol Tahrik Sistemi Teknolojileri Projeleri kapsamında gerçekleştirilecek yedi projeden biri olan ve Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Kaya tarafından Üniversitemiz bünyesinde yürütülecek "Titanyum Alaşımları İçin Süperplastik Şekillendirme Prosesinin Geliştirilmesi (DİLEK) Projesinin 39 aylık süre zarfında tamamlanması öngörülüyor.

DİLEK Projesi ile Türkiye'de bulunmayan ve ABD, AB, Japonya gibi ülkelerde devlet koruması altında olan imalat prosesinin ülkemize kazandırılması, alışılmış imalat prosesleri ile imal edilemeyen titanyum parçaların yapılabilirliğinin sağlanması, geliştirilen bu proses ile kısa vadede yurt içi ve yurt dışı askeri - ticari uçak sanayisine parça imalatı yapılabilmesi planlanıyor. Kazandırılan bu proses kabiliyeti ile ülkenin tüm ulaşım sanayisi (otomotiv, raylı sistemler vb.) ve yüksek teknolojiye sahip medikal parça üretim kapasitesine de katkıları hedefleniyor.

Süperplastik şekillendirme süreci; havacılık sektöründe, metalürjik ve mekanik özelliklerinden dolayı uçak gövdelerinde ve uçak motorlarında yoğunlukla kullanılmakta olan titanyum alaşımlı büyük ve karmaşık parçaların tek bir operasyonla imal edilebilmesine olanak sağlamaktadır.

Bu proje kapsamında;

• Titanyum alaşımından imal parçaların SPF süreci ile üretilebilmesi için gerekli süreç parametrelerinin optimizasyonu hakkında tecrübe kazanılması,

• Parça geometrisinden bağımsız olarak, sonlu elemanlar metodunun kullanılması amacıyla süreç simülasyon araçlarının geliştirilmesi sayesinde, pahalı deneme/yanılma yöntemlerine başvurulmadan kalıp tasarımının gerçekleştirilmesi, süreç parametrelerinin optimize edilmesi, süreç sonucunda oluşacak geometri hakkında bilgi edinilmesi ve

• Kazanılan alt yapı ve bilgi birikiminin mevcut ve gelecek projelerde (süperplastik şekil verme ve difüzyon kaynağı yöntemlerinin birleştirilmesi gibi) kullanılması hedeflenmektedir.