"Çok Disiplinli/Ortak Kullanımlı Laboratuvarların Kurulumu ve İşletimi" Konulu Seminer
12.06.2014

Çok Disiplinli/Ortak Kullanımlı Laboratuvarların Kurulumu ve İşletimi

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Dr. Volkan Özgüz üniversitemizin misafiri oldu. “Çok Disiplinli/Ortak Kullanımlı Laboratuvarların Kurulumu ve İşletimi” konulu konuşmasının ana başlıkları ve konuşmanın özeti aşağıda sunulmuştur.

Konuşmanın ana başlıkları:

  • Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Merkezlerin Rolü
  • Temel Farklılıklar ve Yaklaşımlar
  • Yönetim ve Ortak Kullanım
  • Altyapı ve Cihazlar
  • Sürdürülebilirlik
  • Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Örneği

Konuşmanın özeti:

Bilimden katma değerli uygulamaya geçişte aralığı kapatmak için stratejik Ar-Ge köprüsü oluşturmak gerekir. Ar-Ge köprüsü üniversiteler içinde veya çevresinde oluşturulacak kurumsal araştırma birimleri -Ar-Ge merkezleri- tarafından sağlanabilir. Üniversite ve Sanayi Ar-Ge’si birbirinden farklı hızlarla dönen farklı büyüklüklerde iki çark gibidir. Merkezler akademik-sanayi araştırmaları arasında düzey ve zaman farklarını birbirine yaklaştıran ve uyumlu hale getiren bir ara yüz oluşturur.

Merkezlerin yönetiminde gerekli olan özellikler arasında en önemlisi üniversite yapısının içindeki etkin ve odaklı, birleştirici ve tetikleyici yaklaşım ve katalizör işlevidir. Üniversitenin en büyük katkısı ortak zeka ve kendi alanlarında yetkin akademik araştırıcılar olduğu için öğretim üyelerinin ve araştırmacıların etkin katılımları başarı için gereklidir. Araştırmanın en önemli temel değeri olan araştırmacı insan kaynaklarının geliştirilmesi de öncelikli alanları arasında yer almalıdır. Merkezlerde bilimsel ve teknolojik sürdürülebilir gelişme için araştırma işbirlikleri ve işletim deneyimlerinin paylaşımı, laboratuvar olanaklarının ortak kullanımı ve özellikle birbirlerini tamamlayıcı cihaz seçimi gibi konulara özen gösterilmelidir. Merkezlerde önemli diğer bir etken akreditasyondur. Özellikle üretime geçişte ve üretim tarafından gelen karakterizasyon taleplerinin doğru olarak karşılanmasında, gerekli standardizasyon belgelerine sahip merkezler önem kazanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken, üniversite yapılanması içinde olan merkezlerin öğrencilerin araştırma amaçlı kullanımı ve standardizasyon taleplerini doğru olarak dengelenmesini sağlamaktır.

Sanayi işbirliklerinde amacı sadece proje yapmak değil, karşılıklı kazan-kazan esasına bağlı ve güven unsuruna dayalı, uzun vadeli, geniş kapsamlı işbirlikleri oluşturmak olmalıdır. Akademik işbirliklerinde ise amaç diğer üniversite ve araştırma merkezleri ile beraber çalışarak, sanayi paydaşlarına geniş kapsamlı çözümleri sunabilmektir.