“Ankara’nın Endemik Bitkilerinin Korunması “
22.04.2021

Ankara’nın Endemik Bitkilerinin Korunması “ projesi kapsamında üniversitemiz tarafından sahiplenen Nallıhan Akyıldızı  Her yıl Nisan ayında çiçek açmaktadır. 22.04.2021 tarihinde proje Danışmanımız Prof.Dr. Macit Vural ile birlikte yaptığımız gezide, Nallıhan İlçesi Doğandere köyü girişinde bulunan  Meşe ağaçlarının  altında Nallıhan Akyıldızı nı   yerinde inceledik.

2006 yılında sahiplenmiş olduğumuz ve 2007 yılından bu yana her yıl üniversitemizde göz alıcı çiçekleri ile açan Centhaurea Tchihatcheffii (Sevgi Çiçeği)  gibi , Nallıhan Akyıldızı’nın da gerek yöre halkı gerekse tüm doğa severler tarafından tanınması  konusunda Üniversitemiz olarak gerekli çalışmalar planlanmaktadır.

 

ORNITHAGALUM NALLIHANENSE  (NALLIHAN AKYILDIZI)

 

Ankara’nın Nallıhan ilçesi Doğandere köyü çevresinde sadece Nisan ayında  çiçek açmaktadır. 2010 yılında keşfedilmiş olan  beyaz çiçekli ve soğanlı bir tür olan Nallıhan Akyıldızı  , öncelikli olarak korunması gereken türler arasında yer almaktadır.

  • Bozuk tüylü meşe ormanlarının alt katmanlarında ve orman açıklıklarının taşlı yamaçlarında görülmektedir. Meşe ağaçları altlarında humusça zengin alanlarda iyi yetişmektedir.
  • Soğanlarının çapı 1-1,5 cm kadardır, genelde tek yapraklı olan bu çiçek Teksakal  adı ile de bilinmektedir.
  • Yaprağı 24 cm ye kadar uzayabilmektedir. Yapraklarının alt kenarı tüylü, üst kenarı tüysüzdür.
  • Beyaz renkli çiçekleri; çiçek gövdesinde 2-6 adettir.
  • Çiçeğin 13-15 mm boyutundaki taç yapraklarından iç kısımdakiler dış kısımdakilere göre daha küçüktür.
  • Meşe yaprakları arasından sıyrılarak açan çiçekler, Nisan ayında rahatlıkla görülebilmektedir.
  • Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da dağılış gösteren Akyıldızlar, dünyada yaklaşık 220 türle temsil ediliyor. Akyıldızların Anadolu'da 54 türü bulunuyor. Nallıhan Akyıldızı da dahil olmak üzere bunların 27'si Türkiye'ye özgü.