Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Alper R. İpek Akbank Sanat Günümüz Sanatçıları Ödül Sergisi'nde Ödüle Layık Görüldü
28.04.2017

Bu yıl 35.si düzenlenen Akbank Sanat Günümüz Sanatçıları Ödül Sergisi'ne 15 sanatçı seçildi. "Gamut" adlı eseriyle aralarında Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Alper R. İpek'in de bulunduğu 5 sanatçıya da bu yıla özel olarak ayrıca eş ödül verildi.
 Akbank Sanat Web Sayfasına Gitmek İçin Tıklayınız
 

Eserin adı: GAMUT
 
 
Eserin Kavramsal Tanımı
 
"Hoş yapısının altında güzelliğin birçok katmanı vardır. Dünyanın kimyası, atmosferi, yaşam evrimi gibi renk de bu zincire dahildir. Renk ışığın üzerine düştüğü maddenin yansıttığı dalga boyunun kalanıdır. Spektrum içinde dalga boyu uzun düşük enerjili kırmızı renk yansıtılırsa o çiçek kırmızıdır, bütün renkler emiliyorsa o madde siyahtır. Elektronlar da atom etrafında yukarı sıçrarken ışık ortaya çıkarırlar. Bir elektron, enerjisi azalıp da daha düşük bir yörüngeye düştüğünde bu elektronun soğurduğu ışık dalgası etrafa saçılır, büyük kısmı bize hiç ulaşamaz. Bu da spektrumda koyu bir boşluk yada siyah yatay bir çizgi oluşturur. Her madde için atomların etrafındaki protonların dizilimi birbirinden farklı olduğu için her madde için gölgesi başka bir maddeden ayrı olsa da imzaları her seferinde aynıdır. Bu nedenle ister bizim gezegenimizde ister uzak başka bir yıldızda bulunan herhangi bir şeyin spekturumuna bakarak onun nelerden oluştuğunu söylemek mümkündür. Spektral çizgiler gösterir ki bildiğimiz bütün evren aynı elementlerden meydana gelmektedir. Gezegenler, yıldızlar, galaksiler, biz hepimiz ve tüm yaşam aynı yıldız tozuyuz. Güzel değil mi?"
 
Alper R. İPEK