“Sosyal Güvenlik Reformu 5510 Sayılı Yasa ile Getirilen Düzenlemeler, Uygulamalar, Soru ve Sorunlar” Konulu Panel
04.03.2009

Atılım Üniversitesi tarafından düzenlenen, SGK Başkan Baş Danışmanı Cüneyt Olgaç, SGK Ankara İl Müdürü Ali Pekten ve Ulucanlar SGM Müdürü Sadık Abanuzoğlu’nun konuşmacı olduğu, “Sosyal Güvenlik Reformu 5510 Sayılı Yasa ile Getirilen Düzenlemeler, Uygulamalar, Soru ve Sorunlar” konulu panel, 24.02.2009 tarihinde İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele, Prof. Dr. İsmail Bircan başkanlık etti.

2007 Yılı DPT verilerine göre nüfusumuzun %90’ının sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğunu belirten Bircan; erken emeklilik, sağlık harcamalarında artış, bilgi sistemleri konusundaki bilgisizlik nedeniyle SGK harcamalarının GSMH’den daha fazla pay almaya başladığını ve 1 çalışanın 2 emekliye baktığını vurguladı.

Ali Pekten; üç kurumun birleşmesiyle SGK’nun hayata geçtiğini ancak mevzuat bakımından tam anlamda birleşme sağlanamadığını belirtti. Pekten; 2006 Yılında 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte SGK merkez teşkilatının kurulduğunu, 2008 yılından itibaren taşra birimlerinin faaliyete geçtiğini anlattı. SGK merkezlerinin sistem primi toplama, emekli aylığı verme ve sağlık hizmeti verme işlerini yürüttüklerini belirtti.

Cüneyt Olgaç; etkin, verimli, şeffaf, vatandaş odaklı, mükellef memmnuniyetini esas alan bir kurum olma ilkesi benimsediklerini söyledi.

Panel, Olgaç ve Abanuzoğlu’nun yeni düzenlemeler hakkında ayrıntılı bilgilendirmesinin ardından soru cevap bölümü ile sona erdi.