Tevhid'i Tedrisat Kanunu Konulu Panel
11.03.2009

Atılım Üniversitesi Bahar Etkinlikleri çerçevesinde 3 Mart 2009 tarihinde “Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Kabulü ve Önemi” konulu panel düzenlendi.

Kanunun kabul edilişinin 85. yıldönümü nedeniyle düzenlenen İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Ülker’in yönettiği panele İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Reşat Öztürk , Doç. Dr. Hasan Ünder ve Dr. Niyazi Altunya konuşmacı olarak katıldılar.

Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Halil Ülker, konuşmasında eğitimin önemine dikkat çekerek , genç cumhuriyetin kazanımlarını hayata uyarlayacak ve yaşatacak kuşakların Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun ilkeleri doğrultusunda yetiştirilmek istendiğini vurguladı ve çağdaşlaşma çabalarımızda Tevhid-i Tedrisat’ın öneminden bahsetti.

Yrd. Doç Dr. Reşat Öztürk, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki klasik eğitim anlayışımızı, bu eğitim kurumlarının tarihsel gelişimini, Batılı eğitim anlayışına nasıl yöneldiğimizi anlattı. Kapütülasyonlarla birlikte azınlık ve yabancı ülkelere açtırılan eğitim kurumlarının ulusal varlığımıza verdiği zararı vurgulayarak, bu okulların misyonerlik faaliyetleri ile bölücü çabalarının boyutlarını anlattı.

Doç. Dr. Hasan Ünder, Batılı eğitim kurumları ile eğitim anlayışımızdaki değişimi belirterek Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun gerekçesi ile genel kuruldaki tartışmalar ve bu tartışmaların düşünsel sebeplerini anlattı. Tevhid-i Tedrisat ile ulaşmak istediğimiz ulusal eğitim anlayışının boyutlarını açıkladı.

Dr. Niyazi Altunkaya, eğitim hakkının ne olduğu ve bu hakkın anayasamızdaki anlamını belirterek; eğitim anlayışımızdaki değişim ile insan yetiştirme düzenimizdeki laikleşme sürecini anlattı.

Cumhuriyetin en önemli kanunları arasında yer alan ve “eğitimde birliği ve devlet etkinliği”ni hayata uyarlayan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulunün 85. yıldönümü kutlamalarına öğrencilerimizin ilgisi fazlaydı.