Mühendislik Eğitimi </strong><strong>Uluslararası Boyutta Tartışmaya Açıldı…
05.11.2010

Kendi alanında Türkiye’nin en iddialı mühendislik fakültesine sahip olan Ankara Atılım Üniversitesi Antalya’da uluslararası katılımcılarla “Mühendislik Eğitimini” sorguluyor….

Mühendislik Eğitiminin bugünü ve yarını Atılım Üniversitesi tarafından Antalya The Marmara Oteli’nde gerçekleştirilen “Mühendislik Eğitimi Uluslararası Konferansı”nda ele alınıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın katıldığı açılış töreni ile başlayan konferansta çeşitli ülkelerde mühendislik eğitimiyle ilgili çalışmalar yapmış pek çok akademisyen konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunacak.

Konferansın açılış konuşmalarını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan ve Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu  mühendislik eğitiminin ülkelerin geleceğiyle ilgili olarak üstlendiği rolün önemi, toplumların refah düzeyinin artması ve daha yaşanılır bir dünya için mühendislik eğitiminin nasıl olması gerektiği ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu, Atılım Üniversitesi’nin kısa geçmişine karşın Türkiye’nin en güçlü mühendislik fakültelerinden biri olduğunu belirttiği konuşmasında, Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin geleceğin meslekleri olarak adlandırılan bölümleri, araştırma merkezleri ve laboratuarlarına değindi.  Özellikle tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında Atılım Üniversitesi’nin Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu, dünyanın sayılı ve ülkemizin alanında tek örneği olan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi’den söz etti.
Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu konuşmasında ülkelerin kalkınmasının ancak teknolojik gelişme ile mümkün olduğunu belirterek, mühendislik eğitiminin önemine vurgu yaptı. Türkiye dahil olmak üzere dünyada mühendislere olan talep artarken, çeşitli nedenlerle, son yıllarda mühendislik programlarının daha az tercih edildiğini ifade etti ve tam da bu nedenle mühendislik eğitiminin mercek altına alınacağı bu konferansın somut bazı önerilerle sonuçlanmasını beklediğini dile getirdi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın  yaptığı konuşmada; mühendislik eğitiminin tüm dünya ve ülkemizin geleceği açısından önemine değinerek, böylesine önemli bir kongreyi Antalya’da düzenleyen Atılım Üniversitesi  mensupları ve diğer katılımcılara teşekkür etti.
Davetli konuşmacıları arasında Hewlett-Packard’dan Prof.Dr. Lueny Morell, Orta Doğu Teknik Üniversitesinden  Prof.Dr. Meral AKSU, Atılım Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan U. Akay, Bilkent Üniveritesi’nden Prof. Dr. Adnan Akay, IBM’den  Paul Kontogiorgis ve Massachusetts Institute of Technology’den  M Prof. Dr. Oral Büyüköztürk’ün bulunduğu ve 4-6 Kasım 2010 tarihlerinde gerçekleşecek olan konferanta şu konular ele alınacak:

• Mühendislik Eğitiminde Kullanılan Altyapılar
  • Mühendislik Mesleğinde Uluslararası Örgütlenme ve İşbirliği
  • Mühendislik Eğitimi Programlarının Yeniden Yapılandırılması
  • Mühendislik Eğitiminde Öğretim Metotları
  • Mühendislik Eğitiminde Eğitim Teknolojileri ve Uzaktan Eğitim Uygulamaları
  • Mühendislikte Eğitiminde Sürdürülebilirlik ve Çevre Bilinci
  • 21.Yüzyılda Mühendislik Eğitimi Kurumlarının Yeni Rolleri
  • Mühendislik Eğitimi, Teknoparklar ve Cazibe Merkezleri
  • Mühendislik Eğitiminde Pedagojik Yaklaşımlar ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Mühendislik Eğitiminde Disiplinlerarası Yaklaşımlar
  • Mühendislik Eğitiminde Yeni Finansman Kaynakları
  • Mühendislik Etiği Eğitimi, Aşırmaya Karşı Eğitim
  • Yabancı Dille Mühendislik Eğitimi ve Etkileri
  • Mühendislik Eğitiminde Yetkinliğin ve Bilginin Önemi
  • Bologna Süreci ve Mühendislik Eğitimi
  • Geleceğin Mühendisleri Nasıl Olmalı?
  • Mühendislik Eğitimi ve Sanayi İşbirliği
  • Mühendislik Eğitiminde Akreditasyon