“Şehreküstü” Vurgusuyla Şehir ve Edebiyat Tartışıldı
25.11.2010

Atılım Şiir İlgi Grubu Başkanı Ali Can Gözcü’nün düzenlediği Şehir ve Edebiyat konulu söyleşi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr.Savaş Zafer Şahin’in katılımıyla 24 Kasım 2010, Çarşamba günü, saat 12.30 ‘da İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Şehir ve Bölge Planlamacı olan Yrd. Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, özel ilgi alanı olan Edebiyatın hayatının her döneminde var olduğunu belirterek Osmanlı döneminde “kenteküstü”, günümüzde ise gecekondu ya da varoş olarak adlandırılarak şehrin dışında bırakılanların sosyal ve kültürel analizine değinerek “kenteküstü” yaşamına atıfta bulunduğu öykülerinden bahsetti. Şahin, gece-kondu ya da Macarca kökenli varoş sözcüğü yerine daha yerinde bir kullanım olabilecek “kenteküstü” kavramının tarihi sürecini anlattı.

Şahin anadilini iyi bilmeyen, kendi dilini ve edebiyatını da düzgün konuşmayı ve kullanmayı bilmez diyerek sözlerini sürdürerek, iyi bir edebiyat ürününün iyi bir amaca hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.  Necip Fazıl Kısakürek’e ait olan Kaldırımlar ve Zindandan Mehmed’e Mektup adlı şiirin Şehir ve Edebiyat arasındaki bağlantıya iyi bir örnek olarak verilebileceğini dile getirdi.  Oğuz Atay’ın Ankara’nın Ulus semtindeki Rüzgarlı Sokak’ta Tutunamayanlar’ı kaleme aldığı evin bile tutunamadığı ve yıkıldığı gibi, günümüzde edebiyat da şehire tutunamamıştır dedi. Edebiyatın bireyselliği bırakarak şehire yönelmesi gerektiğini vurgulayan Şahin çok yakında yayımlanması planlanan şehre dair konuların yer aldığı öykü derlemesinin ilk bölümünü izleyicilerle paylaştı. Samimi bir ortamda gerçekleşen program soru-cevap bölümü ile devam etti.