Çözüm Odaklılık Konulu Seminer
07.05.2019

Üniversitemiz  İnsan Kaynakları Direktörlüğü; Yönetsel, kişisel, mesleki gelişim vb. alanlardaki konularda fikir alışverişi yapmak, güncel konulara değinmek, Üniversitemizin değerli yöneticilerinin bilgi birikimlerinden faydalanmak, birimler arası sinerjiyi kuvvetlendirmek üzere belirli aralıklarla seminerler düzenlemektedir.

Seminerlerin ilki, desteklerini her konuda vermeye çalışan Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ tarafından "Çözüm Odaklılık" konusu üzerine verilmiştir.

Üniversitemiz İdari ve akademik yöneticilerine verilen seminerde hata payı, emek, zaman yönetimi, hayat eniyilemesi gibi konulara değinilmiştir. Sayın Rektör, hayatın içinde belirlenimcilik (determinism) kadar olasılıksallık (probabilistic) da var olduğunu, Yöneticilik eldeki sınırlı veriler çerçevesinde olasılıklar üzerine ve bazen deneme-yanılma ile karar vermeyi gerektirirken hatadan arınmış olamayacağını dile getirmiş ve hata payının, denetim ve kontrol mekanizmaları ile azaltılabileceğinden bahsetmiştir. Bununla birlikte kontrollü mükemmeliyetçiliğin  karmaşıklığı azaltmak, sistemi daha az sapma ile daha güvenilir kılmak için kullanılabileceğini ancak ne kadar belirlenimci ve hatasız bir sonuç istenirse bedeli Zaman + Emek olarak oluşmak üzere KARAR geciktirmenin maliyeti de Zaman + Emek = PARA şeklinde ölçülebilir bir kayıp olarak artacağını hatırlatmıştır. Rektör bey zamanın eniyilenmesi ile ilgili de hayat eniyilemesi (optimization) için bir fizibilite kümesini koşullu en uygun/ en iyilenmiş hale getirme ile seçim sağlanabileceğini, karar oluşturulabileceğini , yaşamdaki sınır koşulları değiştiremeyeceğin küme/ sistem parametrelerini KARAR için zorlamamak gerektirdiğini dile getirmiştir.  Vakit nakittir ki hatta en kıymetli, en büyük hazır değerdir ki zamanın yenilenememesi ZAMAN > PARA eşitsizliğini de beraberinde getirir, zamanı paradan dahi daha iyi yönetmelidir diye de ekleyerek zaman yönetimi ve zamanın etkin kullanımı  hata yapmaktan korkmamak , hatanın düzeltilebilir + paranın yenilenebilir ve fakat zamanın geri getirilemez olduğunu unutmamak gerektirdiğinin de altını çizmiştir.

 Yaklaşık 1,5 saat süren seminerde Rektör beyin uyguladığı eğlenceli, uygulamalı örneklerle  katılımcılar öğretici olduğu kadar eğlenceli anlara tanıklık etmiştir.