Üniversitemiz Sıfır Atık Belgesi Almaya Hak Kazandı
01.04.2021

Atılım Üniversitesi, gelecek kuşaklara yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmak için atıkların kontrol altına alınması amacıyla T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık hareketine destek veriyor.

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi ya da minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını amaçlayan yönetim felsefesi olarak tanımlanan “Sıfır Atık” hareketi doğrultusunda üniversitemiz de hazırlıklarını tamamlandı.

Sıfır Atık yönetim sistemi için Üniversitemizde sorumlu personel görevlendirilerek, mevcut durum ile ilgili değerlendirmeler, sisteme geçiş için yapılması gereken işlerin planlanması, ihtiyaçlar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili eğitim bilinçlendirme çalışmaları yürütüldü ve Üniversitemiz 08.03.2021 tarihinde “Temel Seviye Sıfır Atık” belgesini almaya hak kazandı.

Bu kapsamda çevre ve insan sağlığı ile ilgili yönetmelikler göz önünde tutularak atık yönetim sistemi oluşturuldu. Sisteme uygun olarak, atıklar kaynağında ayrı toplanarak, geçici depolanması, taşınması ve işlenmesi sırasında su, hava, toprak, bitki, hayvan ve insanlar için risk yaratmayacak, gürültü, titreşim ve koku yoluyla rahatsızlığa neden olmayacak, doğal çevrenin olumsuz etkilenmesini önleyecek, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek yöntem ve işlemler uygulanmaya başlandı.  

Üniversitemizde tehlikeli, tehlikesiz ve ambalaj atıkları için atık geçici depolama alanları oluşturuldu ve atık cinslerine göre uygun biriktirme ekipmanları yerleştirildi. Atıkların oluşumundan nihai bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, atık oluşumunun azaltılması, atıkların geri dönüşümü, geri kazanımı gibi yollar ile doğal kaynak kullanımının azaltılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Oluşan tehlikeli atıklar, öncelikle geri kazanım işlemi yapan lisanslı firmalar seçilerek Üniversiteden gönderilirken, geri kazanımı mümkün olmayan atıklar bertarafa gönderiliyor.

Bitki budama ve çim biçme sırasında oluşan organik atıklar ise toplanarak kompost uygulamasına tabi tutuluyor, işlenerek kompost gübresine dönüştürülüyor. Elde edilen kompost yeşil alan, bitki besleme ve geliştirme çalışmalarında kullanılıyor.

Tüm mensuplarımızın duyarlılığı ve desteği ile yaşanabilir ve temiz bir çevre için üniversitemizdeki çalışmalar devam edecek.