Kıymetli Evrak Hukuku Dersi Pratik Çalışmaları
11.04.2011

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI 2

15.4.2011

SORU I

 

        Keşideci (K), muhataptaki (M) alacağını karşılık göstererek, lehtar (L) üzerine bedeli 1000 TL olan bir poliçe düzenleyerek teslim etmiştir. Bu poliçenin keşide tarihi 5.1.2009’dur. Vade ise gösterilmemiştir. Poliçe daha önce ciranta C1’e teslim ve ciro yoluyla devredilmiş, ciranta C1 ise hamile (H) ciro ve teslim yoluyla devretmiştir.

1)      Bu poliçede hâmil, ne zamana kadar, ne yapmalıdır?

2)      Poliçe hamil (H) tarafından muhataba (M) ödeme için ibraz edildiğinde, muhatap (M), vade tarihinin olamaması dolayısıyla senedin geçersiz olduğunu iddia edebilir mi?

 

SORU II

 

   (K), muhatabı (M) olan bir poliçe keşide ederek (L)’ye teslim etmiştir. Poliçenin vadesi 1.6.2011, keşide tarihi ise 1.2.2011’dir.

   1) Bu poliçede kabule arz zorunlu mudur? Neden? Bu poliçe nerede kabule arz edilebilir?

   2) Bu poliçede kabule arz yapılacaksa, ne zamana kadar yapılmalıdır? İlk ve son gününü somut olarak belirtiniz

   3) Bu poliçe, senedi (L)’den çalan hırsız tarafından kabule arz edilebilir mi? Neden?

   4) Senedin, 1.4.2011 tarihinde (L) tarafından muhatap nezdinde kabul arz edildiğini varsayalım

        a) Muhatap poliçeyi kabul etmezse, hâmil ne zamana kadar, ne yapabilir? Somut olarak belirtiniz. Kendisine tanınmış özel bir hak var mıdır?

        b) Muhatap poliçeyi kabul ederse, bunun hukukî sonucu nedir? Hâmil bu durumda ne yapar?

   5) Hâmil, poliçeyi kabule arz etmezse, bütün haklarını kaybeder mi? Bu durumda, kendisini ne beklemektedir?

   6) Keşideci bu poliçeye kabule arz yasağı koyabilir mi? Koyarsa, buna rağmen kabule arz edilirse a) muhatap kabul ederse, b) kabul etmezse, hukukî sonuçlarını belirtiniz.

   7) Keşideci kabule arz mecburiyeti koymasına rağmen, senet kabule arz edilmezse, sonucunu belirtiniz.

   8) Keşideci, kabul etmemeden sorumsuzluk kaydı koyabilir mi? Bu kaydın amacı nedir? Aynı sonuca ne yapılarak da ulaşılabilir? Ödememeden sorumsuzluk kaydı koyabilir mi?

 

SORU III

   Keşideci (K), Lehtarı (L) ve Muhatabı (M) olan poliçeyi düzenleyip lehdarına teslim etmiştir. Bu poliçenin keşide tarihi 1.1.2010’dur. Bu poliçe vade olarak, “görüldüğünden altı ay sonra ödeyiniz” biçiminde bir şerhi taşımaktadır. Poliçe cirantalar C1’e, C2’ye, ondan da hamil (H)’ye ciro ve teslim yoluyla geçmiştir.

1)      Bu poliçe nerede ve niçin kabule arz olunabilir? Bu poliçede kabule arz yasağı veya mecburiyeti konulabilir mi? Poliçe adresli veya ikametgâhlı olsaydı yanıtınız değişir miydi?

2)      Bu poliçede kabule arz işlemi ne zamana kadar yapılmalıdır? Yapılmazsa ne olur? Kabul edilmezse, buna ilişkin protesto ne zamana kadar çekilmelidir? Bu protesto çekilmezse ne olur?

3)      Bu poliçenin 1.5.2011’de muhatap nezdinde kabule arz edildiğini varsayalım. Muhatap poliçeyi kabul etmiş olsun. Kabul şerhinin nasıl olacağını somut olarak belirtiniz. Şerhte tarih olmaması durumunda buna ilişkin hukukî sonuçları belirtiniz.

4)      Kabul şerhinin 3.5.2011 tarihin içermesi karşısında, bu senedin vadesi ne zamandır?

5)      Muhatap, poliçeyi kabul etmek zorunda mıdır? Neden? Kabul etmezse, hamil (H)’nin alacağını elde etmek için başvurabileceği olasılıkları, (somut olarak) bunlara başvurabilmek için gerekli şartları da belirterek açıklayınız.

6)      Hamil (H), poliçe kabul edilmezse kimlere, nasıl, ne zaman ve niçin başvurabilir?

7)      Hamil, 1.4.2010’da senedi kabule arz etmiş; red cevabını alınca da hemen C1’e başvurmuştur. C1 ise henüz vadenin gelmediğini, bunun emre yazılı senetlerde mutlak bir defi olarak herkes tarafından herkese karşı ileri sürülebileceğini belirterek ödeme yapmaktan kaçınmıştır. Bu iddia haklı mıdır? C1’e başvuru koşulları oluşmuş mudur?

8)      Bu poliçeye, cirantalar tarafından kabule arz yasağı konulabilir mi? Bunu, keşideci yapsaydı yanıtınız değişir miydi? Neden?

9)       Bu poliçeye faiz şartı konulabilir mi?

NOT: 15.4.2011 TARİHİNDE DERS 12.30’DA BAŞLAYACAKTIR. PRATİKLERE YİNE HAZIRLIKLI GELİNMESİ ÖNEMLE RİCA OLUNUR. T.BOZKURT