KÜRESELLEŞEN RESESYON ORTAMINDA ENFLASYONUN FİNANSAL RAPORLAMAYA ETKİLERİ Konferansı 22 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirildi
05.12.2022

Üniversitemiz İşletme Fakültesi İşletme Bölümü tarafından Nasıl bir EKONOMİ Gazetesi desteği ve İşletme Öğrenci Topluluğu katkılarıyla, İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. A.R Zafer SAYAR yürütücülüğünde düzenlenen KÜRESELLEŞEN RESESYON ORTAMINDA ENFLASYONUN FİNANSAL RAPORLAMAYA ETKİLERİ başlıklı Konferans 22 Kasım 2022 tarihinde Lamia Ergenekon salonunda gerçekleştirildi. Konferansın açılışında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer GÖNÜL, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkan Yardımcısı Murat YÜNLÜ birer konuşma yaptı. Açılışta ayrıca Muhasebe Öğretim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı (MÖDAV) Başkanı Prof. Dr. Nuran CÖMERT ile Rektör M. Yıldırım ÜÇTUĞ ile İşletme Fakültesi Dekanı Mithat ÜNER hitap ettiler.

Konferansın sabah bölümünde gerçekleşen Ana Tema Oturumunda Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Doğan CANSIZLAR moderatörlüğünde muhasebe alanının duayen Hocalarından MÖDAV Kurucu ve Onursal Başkanı Prof. Dr. Nalan AKDOĞAN, İktisat Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Fatih EKİNCİ global düzeyde enflasyonist baskı ve enflasyonun finansal raporlama üzerindeki etkilerini anlattılar.

Konferansın öğleden sonraki bölümünde yer alan KÜRESELLEŞEN RESESYON ORTAMINDA ENFLASYONUN FİNANSAL RAPORLAMAYA ETKİLERİ başlıklı Paneli İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A.R Zafer SAYAR yönetti. Panelistler TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümünden Doç. Dr. Atılım MURAT, KGK Uzmanı Ali Utku DOĞANOĞLU, Yeminli Mali Müşavir Doç. Dr. Uğur AKDOĞAN, SPK Daire Başkan Yardımcısı Sibel Ulusoy TOKGÖZ ve PriceWaterhouse Türkiye Denetim Ortağı Serdar İNANÇ konuya ilişkin bakış açılarını gündeme getirdiler. Panel ilgili tarafları bir araya getirdi.  Kamu kesimi, iş dünyası, akademi, muhasebeci ve denetçilerin enflasyon düzeltmesine ilişkin beklenti ve görüşlerinin ortaya konması açısından ilgi çekici olan Panel başarıyla sonuçlandı.

Panelin temel akademik çıkarımları şu şekilde sıralandı:

1) İş alemi enflasyon düzeltmesi bekliyor. Şirket finansal tablolarının doğru bir şekilde açıklanmasını istiyor. 

2) Düzenleyici otoriteler (KGK, SPK) hazırlık içindeler. TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama standardı tekrar çalışılıyor. 

3) Mali müşavir ve denetçiler sahada hazır ve bu konuda kendilerini geliştiriyorlar, eğitimlere katılıyorlar. 

4) Akademi konuya ilişkin farkındalık yaratmak için etkinlikler düzenliyor, eğitimler veriyor, yayınlar yapıyor. Yüksek lisans ve doktora tezleri için bu konu önemli bir akademik çalışma alanı olarak görülüyor.

Konferansın değerlendirilmesi ve kapanışı İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kâmil BÜYÜKMİRZA tarafından gerçekleştirildi.

Konferans sonucunda tüm kesimler beklenti ve ev ödevlerini not ederek salondan ayrıldılar.

Konferans videosu aşağıdaki Youtube kanalından erişime açılmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=Lvb69hX3MgQ&t=2096s