Atılım Üniversitesi MMR 381 Mimari Akustik Uygulamaları Dersi ve Akustik Kulübü ile Birlikte Anıtkabir'de Arka Plan ve Çevresel Gürültü Ölçümü
13.03.2019

Kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuştuğu günün yıldönümü olan 5 Mart 2018 tarihinde Doç. Dr. Filiz BAL KOÇYİĞİT eşliğinde Atilim Üniversitesi Akustik Kulübü (AKAT-K) öğrencileriyle Türk Kurtuluş Savaşı'nın ve Türk İnkılâplarının büyük önderi Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün huzuruna Anıtkabir’e gitti.

Öncelikle Klübümüzün kuruluşunun ilk etkinliği olarak Atamıza saygımızı göstermek olan Anıtkabir ziyaretimizin diğer amacı Atamızın Kabrinin, yeni yapılaşma nedeni ile çevrede oluşan gürültü ve titreşimden nasıl etkilendiğini görmek oldu. Bu ziyarette kabrin iç mekandaki sesleri de nasıl yansıttığını görebilmek amacıyla hocamızın önderliğinde İstiklal Marşı’nı okuduk. Böylece Kabrin yapımında kullanılan yüzey malzemelerin elde edilen ses verilerinin duvarlardan nasıl yansıdığını ölçmek ve akustik özelliklerini tespit etmekti. Anıtkabrin yapımında kullanılan ve Anadolu’nun farklı yörelerinden getirilen travertenlerin ve mermerlerin yansıtıcı ve yutucu özelliklerinin kabir içi ve tören meydanı alanlarında farklı akustik etkileri görüldü. Konumundan dolayı önceleri Rasattepe adı verilen bölgedeki Anıttepe’de yer alan Mozole kolonlarında kullanılan beyaz travertenler Kayseri Pınarbaşı İlçesi'nden, kulenin iç duvarlarında kullanılan beyaz travertenler ise Polatlı ve Malıköy'den getirilmiştir. Kayseri Boğazköprü mevkiinden getirilen siyah ve kırmızı travertenler tören meydanı ve kulelerin zemin döşemelerinde, Çankırı Eskipazar'dan getirilen sarı travertenler zafer kabartmaları, şeref holü dış, duvarları ve tören meydanını çevreleyen kolonların yapımında kullanılmıştır. Her bir bölgenin özelliğini yansıtan mermer ve travertenlerin akustik özellikleri de farklıdır. Benzer şekilde Şeref holünün zemininde kullanılan krem, kırmızı ve siyah mermerler Çanakkale, Hatay ve Adana'dan, şeref holü iç yan duvarlarında kullanılan kaplan postu Afyon'dan, yeşil renk mermer Bilecik'ten getirilmiştir. Bu mermerler sert ve düz, parlak yüzeyleri ile ortamdaki çınlama süresini uzatmakta ve iç mekanda güçlü bir etki yaratmaktadır. 40 ton ağırlığındaki yekpare lahit taşı Adana'nın Osmaniye İlçesi'nden, lahitin yan duvarlarını kaplayan beyaz mermer ise Afyon'dan getirilmiştir.

Çalışmamızda, öncelikle Anıtkabir’in girişinde Aslanlı Yol’un başlangıcında, öğrencilerle birlikte hocamız önderliğinde İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı okunurken elde edilen farklı frekanslardaki sesler Ses Ölçüm Cihazı ile frekans analizleri yapılarak ölçümleri yapıldı. Bu ölçüm sırasında, cihazlar ile ortamdaki ses dalgalarının hareketleri incelendi. Sonrasında Mozole’de Atamız ziyaret edildikten sonra saygı duruşunda duruldu. Alınan izinler doğrultusunda okulumuzda var olan akustik ölçüm cihazları Mozole’deki alana yerleştirilerek arka plan gürültü ölçümleri ve ses yansımaları gerçekleştirildi.