Atılım Üniversitesi Akustik Klübü olarak 06/12/2019 tarihinde Engin Sansa ile söyleşi gerçekleştirilmiştir. Klüp üyelerinin merak ettiği soruları cevaplayan Engin Sansa, akustik nedir; akustik, çınlama, çınlama süreleri ve etkileri nedir; enstrüman, mekan ve akustik; kapalı mekan ve akustik arasındaki ilişki; akustiğin sadece kapalı mekanlarla değil açık mekanlarla da ilişkili olduğu ve bu ilişkinin doğanın kendisinden geldiği; enstrümanların doğal sesler ile ilişkisi üzerine anlatımlar gerçekleştirmiştir.

Bu anlatımlar sonucunda akustik nedir sorusu etrafında şekillenen, akustiğin hayatımızdaki önemi ve duyuları, duyguları nasıl harekete geçirdiği üzerine detaylı bilgilendirmelere yer verilmiştir.

Bu keyifli söyleşi için Engin Sansa’ya, söyleşinin düzenlenmesinde etkili olan klüpten sorumlu hocamız Doç. Dr. Filiz Bal Koçyiğit’e ve akustik klübü üyelerine teşekkür ederiz.

Engin Sansa Özgeçmiş

1943’te İstanbul da doğan Engin SANSA, 1955 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Nusret Kayar’ın viyolonsel sınıfı öğrencisi oldu. 1964 yılında Ankara Devlet Konservatuvarından mezun olan Sansa aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın açtığı viyolonsel sınavını kazanarak CSO sanatçısı oldu. 1975-2000 yılları arasında CSO viyolonsel grup şefliği görevini sürdürmüştür. 1964–1985Yücelen Yaylı Çalgılar kuarteti üyesi. 1965 yılında İspanya’da Santiago De Compostela’da Caspar CASSADO ve Radu ALDULESCU ile yüksek lisans çalışmaları yaptı. 1966 yılında Almanya’da Weikersheim’den oda müziği diploması aldı.1972’de British Council bursu ile Londra’da bir yıl William PLEETH ile Guildall School Of Music’de viyolonsel çalıştı ve diploma aldı.1984’de sanatta yeterlilik diplomasını alan sanatçı 1985’de Doçent oldu. 1978-1998 yılları arasında H.Ü. Ankara Devlet Konservatuarı viyolonsel bölümü öğretim üyeliği yaptı. 1989- 2000 yılları arasında O.D.T.Ü. Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü kurucu başkanlığı yaptı. 1985-2008 Ankara Yaylı Çalgılar Kuarteti üyeliği yaptı. 2000 yılında Profesör olan Engin SANSA, 2000–2003 Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi müzik bölüm başkanlığı ve 2000-2007 yılları arasında Antalya Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı kurucu müdürü olarak çalıştı, 2007 yılında aynı üniversiteden emekli oldu. Prof. Engin SANSA halen ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü, Atılım Üniversitesi ve THK Üniversitelerinde yarı zamanlı olarak dersler vermektedir.