Sanal Ortamda Talaşlı İmalat ve CNC Sistemi Tasarımı
02.12.2013

Yusuf Altıntaş, M.A.Sc., Ph.D., Hon.Dr.-Ing (Stuttgart), Hon.Dr. Cau. (Budapest), Professor

Fellow of Royal Society of Canada, CIRP, ASME, SME, ISNM,CAE, CE, P&WC, Tokyo University, AvH NSERC – P&WC Industrial Research Chair Professor in Virtual Machining

The University of British Columbia

Manufacturing Automation Laboratory

Department of Mechanical Engineering

Vancouver, B.C., CANADA V6T 1Z4

Tarih:  2 Aralık 2013, Pazartesi, 15:00-16:30,   Web: (http://msmm.atilim.edu.tr)

Yer: Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi, ATILIM Üniversitesi, İncek, Ankara

Özet

Bu seminerde laboratuvarımızda (ÜBC-Makina Müh.) geliştirilen sanal ortamda talaşlı imalat ve CNC tasarım teknolojilerinin mühendislik prensipleri ve endüstride kullanımları anlatılacaktır.

• Talaşlı imalat mekaniği ve dinamiği: Kesme mekaniği, tırlama teorisi, ve titreşim söndürme yöntemleri.
  • Sanal ortamda NC program testleri ve verimliliği artırma yöntemleri.
  • İş millerinin ve ilerleme tablalarının mühendislik modeli
  • Sanal ortamda ilerleme servo sistemlerinin ve beş eksenli CNC sistemlerinin tasarımı; titreşim söndürme yöntemleri
  • Sanal ortamda parça işleme, takım yolu boyunca kuvvet, titreşim, güç, çökme hatalarının simülasyonu ve NC programlarının otomatik düzeltilmesi.

Seminerde matematiksel detaylar verilmeden, prensiplerin ve uygulamaların pratik tanıtımları sunulacaktır. Seminer konu ile ilgilenen mühendislere,  akademisyenlere, uzmanlık öğrencilerine, endüstride çalışan imalat mühendislerine, ve lisans öğrencilerine açıktır.

Bilgi Notu: Bu Seminer, Sayın Prof. Dr. Yusuf Altıntaş’ın TÜBİTAK Ödülünü almak üzere Türkiye’ye gelişi münasebeti ile kendisinin engin bilgi birikiminden yararlanmak üzere düzenlenmiştir.

Yusuf Altintas, Professor

Fellow of CIRP, American Society of Mechanical Engineers (ASME), Society of Manufacturing Engineering (SME), Canadian Academy of Engineering, Engineers Canada (EC), Royal Society of Canada (RSC), Alexander von Humboldt (AvH), Pratt & Whitney Canada Inc., Tokyo University

NSERC-P&WC Industrial Research Chair Professor in Virtual Machining

Address:

Manufacturing Automation Laboratory

The University of British Columbia

Department of Mechanical Engineering

2324 main Mall

Vancouver, B.C. V6T 1Z4  CANADA

Office: (604) 822 5622

Laboratory : (604) 822 2182

Fax.: (604) 822 2403

Home Page: http://www.mal.mech.ubc.ca

e.mail: altintas@mech.ubc.ca

Professor Altintas obtained his Bachelor from Istanbul Technical University (1975), M.Sc. (1980) and Ph.D. (1987) in Canada. Professor Altintas worked as a machine tool manufacturing engineer (1977-1978), process development engineer in Pratt & Whitney Canada in Montreal (1980-1981), and principal engineer of Canadian Institute of Metalworking in Hamilton (1981-1982). He joined University of British Columbia and founded Manufacturing Automation Laboratory in 1986. He conducts research on metal cutting, machine tool vibrations, control and virtual machining. He has published over 135 archival journal articles with over 10400 citations with h index of 55 (Google Scholar), and a widely used “Manufacturing Automation: Principals of Metal Cutting Mechanics, Machine Tool Vibrations and CNC Design. 1st ed. 2000, 2nd ed.:2012.

Professor Altintas is the fellow of Royal Society of Canada, CIRP, ASME, SME , CAE, EC, Tokyo University, P&WC, AvH and ISNM. He received Pratt & Whitney Canada’s (P&WC) university partnership (1997), APEG BC’s Meritorious Achievement (2002), R.H. McLachlan (2010), UBC Killam Teaching Prize of Engineering (2011), Gold Medal of Engineers Canada (2011),  SME Albert M. Sergent Progress Award (2012), NSERC Synergy Award, ASME Blackall Machine Tool and Gage (best paper) Award, and the highest scientific award of Republic of Turkey in Engineering. He holds an Honorary Doctorate Degrees from Stuttgart University (2009) and Budapest University of Technology (2013).

He currently directs NSERC CANRIMT Machining Research Network across Canada. He holds the NSERC – P&WC Industrial Research Chair Professorship to develop next generation Virtual High Performance Machining Technology.