Aşılanmamış Kişilere Tekrar Tekrar COVID Bulaşması Olası
02.11.2021

Aşılanmamış Kişilere Tekrar Tekrar COVID Bulaşması Olası

 

The Lancet Microbe'da yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, COVID-19'a karşı aşılanmayan kişilerin ortalama olarak her 16 ila 17 ayda bir koronavirüs ile yeniden infekte olmayı beklemeleri gerekiyor.

COVID-19, geniş kapsamlı bir çalışma yapmaya yetecek kadar uzun süredir var olmadığından, Yale Üniversitesi ve Kuzey Carolina Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, SARS ve MERS dahil olmak üzere insanları infekte eden diğer altı koronavirüs için yeniden infeksiyon geçirme verilerini değerlendirmişlerdir.

Araştırmacılardan, Prof. Jeffrey Townsend, "infeksiyonun üç ay veya daha kısa sürede tekrarlamasının olası olduğunu" söyleyerek, “doğal olarak infekte olanların da aşılanması gerektiğini, önceki infeksiyonun tek başına, sonraki infeksiyonlara karşı uzun süreli korumasının çok az olduğunu" belirtmiştir.

Araştırma ekibi, 1984-2020 yılları arasında altı farklı koronavirüs için infeksiyon sonrası verilere bakmışlar ve yeniden infeksiyonun gerçekleşmesinin 128 gün ile 28 yıl arasında değiştiğini bulmuşlardır. COVID-19 ile yeniden infeksiyonun ise, ortalama 16 ayda olacağını, en yüksek antikor yanıtına ulaşıldıktan sonra 3 ay ila 5 yıl arasında gerçekleşeceğini hesaplamışlardır. Bu süre, insanlar arasında dolaşan COVID-19 dışı diğer koronavirüsler için hesaplanan sürenin yarısından daha kısadır.

Araştırma ekibi, COVID-19'un yeniden bulaşma riskinin ilk üç ayda yaklaşık %5 iken 17 ay sonra bunun %50'ye çıktığını göstermişlerdir. Bağışıklık azaldıkça ve yeni varyantlar geliştikçe yeniden infeksiyonun giderek yaygınlaşabileceğini vurgulamışlardır.

“Bağışıklık düzeyimizle ilgili olarak bağışık mıyız değilmiyiz diye düşünmek yerine yeniden infeksiyon gelişme riskinin zaman geçtikçe ne olduğuna odaklanılmasının” daha doğru olacağını belirtmektedirler.

Araştırmacılar; “Yeni varyantlar ortaya çıktıkça, önceki bağışıklık yanıtları virüsle mücadelede daha az etkili hale gelmektedir. Pandeminin erken dönemlerinde doğal olarak infekte olanların, yakın gelecekte yeniden infekte olma olasılıkları giderek artmaktadır” yorumu yapmaktadırlar.

Çalışmada belirtilen süre tahminleri, farklı tip koronavirüslere karşı oluşan bağışıklıkların azaldığının gösterildiği ortalama sürelere dayandırılmaktadır. Bireysel olarak ele alındığında, yaşadığı toplum içindeki bağışıklık düzeyi; yaş, altta yatan sağlık koşulları, çevresel maruziyet ve diğer faktörlere bağlı olarak insanların bağışıklık süreleri değişebilmektedir.

Araştırma ekibi, koruyucu sağlık önlemlerinin ve aşıların küresel uygulanmasının, yeniden infeksiyon ve COVID-19 ölümlerini en aza indirmede “kritik” olacağını belirtmektedirler. Örneğin, aşılama oranlarının düşük olduğu bölgelerde yaşayan aşılanmamış bireyler, yeniden bulaşmayı önlemek için sosyal mesafe, maske takma ve kapalı ortamlarda uygun havalandırmanın sağlanması gibi güvenlik uygulamalarına mutlaka devam etmelidirler.

Bu hastalığın dolaşımda uzun süreler kalma olasılığının çok yüksek olduğu ve birçok insanın kendilerini koruyacağını umduğu uzun vadeli bir bağışıklığa ne yazık ki sahip olmadığımızı bilmemiz şarttır.