Çalışma: E-Sigara (Elektronik sigara) İnsanların Sigarayı Bırakmasına Yardımcı Olmuyor
09.02.2022

— Kullananların sadece %9,9'u 12 aydan uzun bir süre sigaradan uzak durabildi.

 

Tütün ve Sağlık Nüfus Değerlendirmesi (PATH) kohortunun analizine göre, e-sigaralar sigarayı bırakmak isteyenlerde yararlı olmuyorlar.

2017'den önce, bırakmak için e-sigaraya başlayan anket katılımcılarından sadece, %9,9'u 12 aydan uzun süre sigaradan başarılı bir şekilde uzak durabildi; ulaşılan bu oran, nikotin replasman tedavisi (NRT) veya ilaçlarla (vareniclin gibi bir farmasötik ajan) bırakmaya çalışanlara (%15,2) ya da bırakma girişimlerinde herhangi bir ürün kullanmayanlara (%18.6) göre daha düşüktü.

Son bırakma girişiminde e-sigara kullananlar, başka herhangi bir yöntem kullananlar (düzeltilmiş risk farkı [aRD] -7.7, %95 GA -12,2 ila -3.2) ve NRT veya farmasötik bir yardımcı uygulayanlara (aRD -7.3, %95 CI -14,4 ila -0.4) kıyasla karşılaştırıldıklarında önemli ölçüde daha düşük 12 aylık sigara bırakma oranına sahip bulundular.

2017'den önce bırakma girişiminde bulunanların %12,6'sı son bırakma girişiminde e-sigara kullandığını bildirirken, bu sayının önceki yıllardaki oran olan %17,4'ten daha düşük olduğu gözlendi. Karşılaştırıldığında, sigara bırakmada %20,6'sı yalnızca NRT veya farmasötik bir yardım alırken %64,3'ü bırakmaya yardımcı olacak herhangi bir ürün kullanmadıklarını bildiriyorlardı.

Buna rağmen, üç aylık e-sigara perakende satışları 2017 sonunda 400 milyon doların üzerine çıkarak 2 yıl öncekinin iki katı ve 2011'dekinin 20 katı oldu.

2019 PATH anketi, sigara içenler arasında e-sigara kullanımının son zamanlarda yeniden canlandığını gösterdi; 2017'de ki %15,3 oranına karşın 2019’da %22'si e-sigara kullanıyorlardı.

Ancak, e-sigaraların geleneksel sigaralardan daha az zararlı olduğu algısı 2016'da %23,8'lerde iken 2019'da %16,4'e düştüğü izlendi.

Randomize klinik çalışmaların önceki bir incelemesi, farmasötik yardımcıları kullananlarla karşılaştırıldığında, e-sigaraların her 100 bırakma girişiminde diğerine göre dört başarılı sigara bırakan eklediğini ileri sürmekte idi. Önceki incelemenin aksine bu son çalışmada, her 100 bırakma girişiminde, e-sigaraların yedi daha az başarılı bırakana neden olduğu gösterildi ve PATH kohortunun önceki analizleri, e-sigaraların sigara bırakmaya yardımcı olmadığını tespit etti.

Geçen yıl FDA, çocukları elektronik sigara içmeye teşvik edebilecek aromalı e-sigaraları yasaklarken yine geçtiğimiz Ekim ayında tütün aromalı kartuşlu ilk e-sigaraya onay verdiği görüldü.

2017 sonunda e-sigara perakende pazar payının %40'ını oluşturan JUUL firması, 2015'teki başlangıcından bu yana yayınladığı renkli reklamlar için incelemelerle karşı karşıya kaldıktan sonra, son olarak yetişkinlere yönelik olduğu varsayılan bir pazarlama kampanyası başlattı.

Pierce ve ekibi, 2017 JUUL pazarlama kampanyalarının, sigarayı bırakma girişimlerine yardımcı olmak için JUUL ürünlerini kullanmaya teşvik etmede etkili olamazlarken tam aksine gençleri nikotin kullanmaya başlamak için cesaretlendirmeye yaradıklarını, söylemektedirler.

2017'de e-sigaraya geçtiklerini bildirenlerin %2'sinden daha azı JUUL marka e-sigara kullandıklarını söylemişlerdir.

Çalışma Detayları

Bu boylamsal analizde, tütün kullanıcılarının temsili bir ulusal kohortu olan PATH kohortunun dördüncü ve beşinci anket uygulamalarından (sırasıyla 2017 ve 2019'da) elde edilen veriler kullanılmıştır. Pierce ve ekibi, 2017'de 27.757 yetişkinle görüşüldüğünü ve "sayısal (aşınmayı) düşüşü ayarlamak ve kohort örneklem boyutunu yenilemek" için kohorta 6.065 yeni katılımcı eklendiğini belirtmişlerdir. Yenilenmiş anketler için ağırlıklı yanıt oranı %50'nin biraz üzerindeyken önceki anketlerin 2017 ve 2019'daki yanıt oranları sırasıyla %68 ve %88 bulunmuş.

Çalışma grubu, herhangi bir kilit ölçüm için, devam eden grup ile yenilenmiş grup arasında hiçbir fark olmadığını belirtmişlerdir.

Halen sigara içenlere ve bırakmış olanlara, sigara içme alışkanlıkları, son 12 ay içinde bırakma girişiminde bulunup bulunmadıkları ve hangi ürünleri kullandıkları sorulmuş. Burada dikkati çeken, çalışmaya, tütün yoksunluğu e-sigara dahil tüm tütün ürünlerinden uzak durma olarak tanımlandığından, e-sigara veya diğer tütün ürünlerini kullananlar da dahil edılmişler.

Pierce ve meslektaşları, çalışmalarının gözlemsel olduğunu ve bu nedenle ölçülemeyen kafa karıştırıcı değişkenlere sahip olabileceğini kabul etmişlerdir.

Prof. Dr. Uğur GÖNÜLLÜ
Tıp Fakültesi Dekanı