Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesinde: Ankara Polatlı’daki Gordion Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
22.09.2023

Antik dönemin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Gordion Antik Kenti UNESCO tarafından “Dünya Mirası” ilan edilmiştir.

16-20 Eylül 2023 tarihlerindeki 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi kapsamındaki toplantıda alınan kararla Gordion Dünya Mirası olarak korunacaktır. Ankara’nın Polatlı ilçesinde Gordion’da M.Ö. 2.500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlaması ve 4.500 yıldır günümüze dek devam etmesi, antik kenti dünyanın en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar arasına taşımaktadır.

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion'un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda Tümülüs M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar olan farklı dönemlere tarihlenmektedir. Sitadel Höyüğü Gordion Arkeolojik Alanı’nı oluşturan en önemli unsur olarak günümüze ulaşırken erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu'daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkmaktadır.

Kaynak:

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 18.09.2023

https://basin.ktb.gov.tr/TR-349873/gordion-antik-kenti-artik-dunya-mirasi.html