Otomotiv Topluluğu FORD OTOSAN Teknik Gezisi
12.12.2022

Atılım Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü tarafından 12/12/2022 tarihinde Eskişehir Ford Fabrikasına düzenlenen teknik gezisine 20 kişilik bir ekiple katıldık. Otomotiv Topluluğu olarak yapmış olduğumuz teknik gezimizde ilk olarak karşılama alanında fabrikanın genel işleyişi ve güvenlik kuralları ile ilgili genel bilgiler aldık ve çekici montaj bölümüne geçtik. Çekici montaj bölümünde bir taşıyıcının bütün elemanlarını ve bunların ana kadroya bağlanma şeklini gördük. Bu alanda büyük bir çoğunluğu yerli üretim olan parçaları tanıdık ve fabrikanın otomasyonu ve otomasyon seviyesiyle ilgili bilgiler aldık. Montaj bandı, montaj sırası ve zamanlamasını gördük ve bu hatta yapılan işlemlerin kontrollerinin nasıl yapıldığını öğrendik. Montajın tamamlanmasının ardından kalite mühendislerince yapılan testler, Avrupa Birliği regülasyonlara bağlı olarak uygulanan şartlar (motor ve şasi için), kullanılan yazılım ve programlar hakkında bilgi aldık.

Sonrasında motor üretim ve montaj tesisine geldik, burada kullanılan motorları ve bu motorların elemanlarını (motor yatağı, silindir kapağı, pistonlar, contalar ve diğer bileşenler) yakından inceleme şansımız oldu. Yine bu motorların üretildiği makineleri inceledik ve teknik çizim, ölçüm ve analizlerin yapıldığı programlarla ilgili bilgilendirme aldık.

Son olarak Ar-Ge merkezine geldik ve burada bulunan mühendisler bize gelecekte kullanılması planlanan elektrikli motorlar ve bu motorlara yapılan özel testler ile ilgili bilgiler verdi. Yerli üretim olacak bir şanzıman tasarımını görme şansımız oldu ve bu şanzımanın üretim ve test süreciyle ilgili ayrıntılı bilgi aldık, sonrasında test ortamını ve düzeneğini ve direkt test yapılan şanzımanları yakından inceledik. Fabrikadan ayrılmadan önce üretim bandından inmiş ve son kontrolleri yapılan çekicileri inceledik. Bu alanda yapılan kalite kontrollerini, çekicilerin iç ve dış mekânda bulunan parçalarını bir bütün halinde görme şansımız oldu.

Özetle Ford Otosan teknik gezimiz otomotiv mühendisliği öğrencileri için mezuniyet sonrasında mesleki olarak yapacakları işleri, çalışacakları ortamı, üretim, montaj ve Ar-Ge bölümlerindeki işleyiş ve düzeni ve en önemlisi fabrika ortamını görmelerine imkân sağladı. Kendimizi burada aldığımız tavsiyeler ve gözlemlerimiz doğrultusunda hangi konularda nasıl geliştirebileceğimizi ve nelere yoğunlaşmamız gerektiğini de kavramamıza yardımcı oldu.

 

Atılım Üniversitesi, Otomotiv Topluluğu öğrencileri Ford Otosan Fabrikası’nı ziyaretine Eskişehir’e gittiler. 18 öğrenci ve 2 öğretim üyemizin yolculuğu sabahın erken saatlerinde okulumuzun sağladığı ulaşım aracıyla başladı. Keyifli bir yolculuğun ardından fabrikaya varıldığında kişisel koruyucu donanımlar teslim alındı ve fabrikadaki güvenlik kuralları anlatıldı. Gezinin ilk kısmı çekici-montaj bölümünde başladı. Ana taşıyıcı hat ve onu besleyen üretim hatları tanıtıldı. Montaj bandı, montaj sırası ve zamanlamasına yakından tanıklık eden ekibimiz fabrikanın otomasyonu konusunda da bilgiler aldı. Montajın ardından yapılan çeşitli kalite kontrol testleri hakkında brifing alan öğrencilerimiz AB regülasyonlarına uygunluk şartları ve  kalite kontrollerde kullanılan yazılımlar konusunda fikir sahibi oldular. Gezinin ikinci kısmında  motor yatağı, silindir kapağı, pistonlar, contalar ve bir çok diğer bileşenin tasarlandığı ve üretildiği üretim tesisi ziyaret edildi. Tasarım ve analizler için kullanılan yazılımlar konusunda bilgiler edinildi. Son olarak Ar-Ge merkezi ziyaret edildi. Burada ilerde kullanılması planlanan elektrikli motorlar ve bunların testleri ile ilgili bilgilendirilen topluluk üyeleri yerli üretilmesi planlanan bir şanzımanla ilgili bilgi alma ve test odalarını görme şansı buldular.

Gezi sonunda Ford Otosan ailesiyle birlikte yemeğe katılan ekibimiz hatıra fotoğrafı çektirip Ford Otosan’dan ayrıldı. Eskişehir’de kısa bir zaman geçirdikten sonra Ankara’ya hareket etti.

Ford Otosan gezisi öğrenci topluluğumuzun otomotiv sektörüne yönelik üretimi yakından görmesini ve bu sektörün mühendis adaylarından neler beklediği konusunda fikir edinmesi konusunda çok faydalı oldu.

1686213175-FORD gezisi - Photo.jpg