Temiz Teknoloji Temalı Proje Yarışmalarında Ödül Alan Öğretim Üyelerimiz
17.06.2019

İki Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi, Dr. Rahim Jafari (Otomotiv) ve Dr. Samad Nadimi (Makine), ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen 2018 Yeni Fikirler Yeni İşler yarışmasında MicroTherm/MicroSolar isimli minikanal tabanlı hibrit fotovoltaik-termal güneş paneli projesi ile 6 Ekim 2018’de T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından verilen 25.000 TL’lik EPDK-ELDER ödülünü kazanmışlardır. Bu ödül ticari öneme sahip projelere verilmektedir.

Aynı öğretim üyeleri Global Cleantech Innovation Programme (GCIP) Turkey tarafında düzenlenen Temiz Teknoloji İş Fikirleri -- Cleantech Open -- yarışmasında aynı projeleri ile 12 Kasım 2018’de 10 finalist arasına seçilmişlerdir. 

Geliştirilen MicroTherm, bir minikanal tabanlı hibrit fotovoltaik thermal güneş panelidir. PV güneş hücrelerinin arka tarafına özel tasarlanmış bir mikrokanallı ısı emicisi monte edilmiştir.  PV hücrelerinin homojen bir şekilde soğutulmasıyla, elektrik verimliliğinde kayıplar telafi edilmektedir. Ayrıca daha yüksek ısı enerjisi güneş hücrelerinden bir su konteynerine ısıtma için aktarılmaktadır.  Sadece bir mikrotherm güneş paneli ile bir yılda yaklaşık 2700 kWh üretilen enerji, bir termik santralde yaklaşık 1,2 ton kömür yakılmasına eşdeğerdir ve bunun sonucunda yıllık 3,4 ton CO2 emisyonunu önlemektedir.

Dr. Jafari ve Dr. Nadimi sistemlerinin seri üretime geçmesi için çalışmalarını sürdürmektedirler.