“Temiz Teknoloji” İş Fikirleri Destek Programı
06.04.2015

Dünyanın en kapsamlı iş geliştirme platformu olarak kabul edilen Global Cleantech Innovation Program (GCIP) 2015 yılında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ediyor.

Programın ilk aşaması, çeşitli kuluçka destekleri ile ulusal düzeyde başlayıp, ardından seçilecek olan Türkiye’nin en başarılı temiz teknoloji projesi, Silikon Vadisi’nde dünyadaki diğer projelerle yarışacak. Türkiye’de TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) koordine ettiği program; “Yenilenebilir Enerji”, “Enerji Verimliliği”, “Atıktan Enerji Üretimi” ve “Su Verimliliği” kategorilerinde iş fikirlerini kabul edecek. Yarışmaya, bu alanlara yönelik yeni bir fikri olan veya bir ürün geliştirmeye çalışan öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve KOBİ niteliğindeki işletmeler de katılabilecek. Girişimciler, en az iki kişiden oluşan bir takım kurarak başvuru yapabilecek. Başvuru için takım üyelerinden en az birisinin T.C. vatandaşı olması veya Türkiye’de bir ikamete sahip olması yeterli olacak ve bunun dışında herhangi bir kriter aranmayacak. Programın Türkiye ayağındaki başvurular, 20 Mart - 20 Mayıs 2015 tarihleri arasında elektronik ortamda “www.cleantechopen.com/turkey” adresi üzerinden kabul edilecek. Başvurular, TÜBİTAK’ta düzenlenecek panellerde uzmanlar, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri tarafından değerlendirilecek ve programa devam etmeye uygun bulunan yarı finalist takımlar, 1 Haziran 2015 tarihinde ilan edilecek.

 

Yarı finalistler, Silikon Vadisi’nde Haziran-Ekim ayları arasında etkili bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Ayrıca her takıma, markalaşma, satış ve pazarlama, iş modelleri, iş hukuku, sürdürülebilirlik, fikri mülkiyet hakları gibi konularda uzmanlar tarafından iş geliştirme desteği ve eğitimleri verilecek. Bu yılda iki aşamada gerçekleştirilecek final etkinliği ile Ulusal Birinci ve Kategori Birincilerini çeşitli ödüller bekliyor. Ulusal Birinci 50 bin TL, Kategori Birincileri ise 25 bin TL ile ödüllendirilirken, Türkiye birincisi olan proje, 18–19 Kasım’da Silikon Vadisi’nde düzenlenecek Global Forum 2015’de ülkemizi temsil edecek ve diğer ülke birincileri ile yarışacak. Program hakkında ayrıntılı bilgilere, “www.turkey.cleantechopen.org” adresinden ulaşılabilir.

TÜBİTAK'ın ilgili duyurusu için tıklayınız.