> TÜBİTAK 1602 - Patent Destek ve Ödül Programı Başlatmıştır
06.01.2014

TÜBİTAK 1602 - Patent Destek Programı 1 Ocak 2014’de başlamaktadır. Program ülkemiz kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru sayısınınartırılması, gerçek ve tüzel kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve ülkemizdeki patent sayısının artırılmasını hedeflemektedir.

Yürürlüğe giren TÜBİTAK programı kapsamında gerçek ve tüzel kişiler tarafından ulusal ve/veya uluslararası  (TPE, EPO, WIPO, JPO ve USPTO’ya yapılan ) patent başvuruları ve bu başvurulara ilişkin yapılacak tescil süreçleri hibe (geri ödemesiz)olarak desteklenecek ve ödül verilecektir.

 

Ulusal Patent Başvuru Destekleri

Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) yapılacak olan başvurularda

•Araştırma Raporu Desteği,

•İnceleme Raporu Desteği,

•Vekil kullanılan başvurulara vekil desteği,

•Patent alınması durumda ise Patent Sahibine ve başvuru süreçlerin patent vekillerine Patent Tescil ödülü,

 

Uluslararası Patent Başvuru Destekleri

WIPO, EPO, USPTO, ve JPO’ya yapılan patent başvurularda;

•Başvuru veya Araştırma Raporu Desteği,

•İnceleme Raporu Desteği,

•EPO, USPTO veya JPO’dan Patent alınması durumunda patent ödülüdür.

 

“Patent Başvurusu” destek programı kapsamında yer alan patent ofislerinden patent belgesi alabilmek için yapılan başvurudur. “Patent Başvurusu Vekil Desteği” vekil kullanılarak, TPE nezdinde yapılan ulusal patent başvurularında vekile verilen destektir. Destek verilen başvurular sonucunda patent alınması durumunda söz konusu patente ilişkin fikri ve sınai tüm haklar başvuru sahibine aittir.

Ulusal Patent Tescil Ödülü ve Uluslararası Patent Tescil Ödüllerine sadece gerçek kişiler, üniversiteler ile KOBİ ölçeğindeki şirketler başvurabilir. TÜBİTAK 1602 tarafından başvuru süreçleri tanımlanmış olup ilgili idari, mali ve teknik hususlar 15.11.2013 tahinde yürürlüğe giren Uygulama Esasları çerçevesinde düzenlenmiştir.

 

Kaynak ve Bilgilenme

(http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/1602_uygulama_esaslari.pdf)