“Ankara’nın Endemik Bitkilerinin Koruma Altına Alınması” Projesi
21.08.2020

Ankara’nın Endemik Bitkilerinin Koruma Altına Alınması Projesi

Ankara, konumu nedeniyle Türkiye Florasına göre 1400’ün üzerinde taksonun yetiştiği bitki çeşitliliği bakımından zengin bir şehirdir. Ankara’nın ilçelerinde gözlemlenebilen birçok endemik bitki türü bulunmaktadır. Ancak, Ankara’da artan nüfus baskısı ile şehir merkezi ve yakın çevresinde yaşayan bitkilerin doğal yaşam alanları gittikçe azalmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak Ankara’nın florasında yer alan endemik bitkilerin birçoğu yok olmuş, bir kısmı ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ankara’da yaşayan Endemik Bitkiler yalnızca şehrimizin ve ülkemizin bir değeri olmayıp, tüm dünya ekosisteminin bir parçası olması nedeniyle son dere önemlidir.
Uzmanlarca çok büyük bir çalışma ve çabalarla tespit edilmiş Ankara’da yaşayan 48 adet Endemik bitki türünün halka tanıtılması, korunmasının gerekliliğinin aktarılması adına Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca Ankara’da bulunan bazı üniversiteler ile çalışma başlatılmıştır. Bu proje kapsamında her üniversitenin 2 adet Endemik bitki türünü sahiplenmesi, mümkünse kampüs alanında bu bitkinin yetişmesinin sağlanması ve tanıtması planlanmıştır.
Bu kapsamda 20.08.2020 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi üniversitemiz arasında “Ankara’nın Endemik Bitkilerinin koruma altına alınması” konulu protokol imzalanmıştır.
Söz konusu protokol kapsamında üniversitemize korunması ve tanıtılması amacı ile verilen endemik bitki türleri;
  • 2009 yılından bu yana zaten üniversitemiz tarafından koruma altına alınmış ve kampüsümüzde her yıl çiçek açan  Centaurea tchihatcheffii- Sevgi Çiçeği “
  • Diğeri ise Ornithagalum nallihanense ( Nallıhan akyıldızı) dır.