İzmit Körfez Geçiş, 3. Boğaz Geçişi Asma Köprüleri ile Samanlı ve Selçukgazi Tünelleri Projelerine Teknik Gezi 2015
04.05.2015

Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerinden oluşan 80 kişilik bir grup tarafından, 23-26 Nisan 2015 tarihleri arasında İzmit İli sınırları içerisindeki İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi, İstanbul'da bulunan Kartal-Kaynarca Metro Hattı Projesi ve Bursa İli sınırları içerisinde bulunan Samanlı ve Selçukgazi Tünelleri inşaatlarının şantiyelerine teknik bir gezi düzenlenmiştir. Gezi kapsamında projelerdeki gelişmeleri takip etmek ve kullanılan inşaat teknikleri ile ilgili bilgi edinmek amacıyla bu inşaat yapılarının yapım aşamaları görülmüştür.

 

İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Tolga Akış'ın, Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Halit Cenan Mertol'un, Öğretim Görevlisi Dr. Ebru Akış'ın, Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Uzman Erşan Göksu’nun ve teknikyenimiz Cafer Hastürk'ün  de katıldığı geziye, 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencileri iştirak etmişlerdir. Geziye 23 Nisan 2015 Perşembe sabahı Atılım Üniversitesi'nde buluşularak iki otobüs ile başlanmıştır. Aynı gün 3. Boğaz Geçişi Asma Köprü Projesi şantiyesi gezilmiştir. 24 Nisan 2015 Cuma günü Samanlı ve Selçukgazi Tünelleri gezilmiş ve 25 Nisan 2015 Cumartesi günü de İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi görülmüştür. Son gün olan 26 Nisan 2015 Pazar günü İstanbul Tarihi Yarımada'da bulunan tarihi yerler gezilmiştir.       

 

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi

Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından yapılan proje kapsamında Asma Köprü, Güney Yaklaşım Viyadüğü, toplam 18,212 m uzunluğunda 29 adet Viyadük, toplam 5,142 m uzunluğunda 2 adet Tünel, 199 adet Köprü, 20 adet Gişe Alanı, 25 adet Kavşak, 6 adet Otoyol Bakım ve İşletme Merkezi, 2 adet Tünel Bakım ve İşletme Merkezi, 18 adet çift taraflı Servis Alanı (2 adet A tipi, 4 adet B tipi, 5 adet C tipi ve 7 adet D tipi) inşaa edilecektir. Proje 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 km uzunluğundadır. Proje hakkında detaylı bilgiye http://www.otoyolas.com.tr/ bağlantısından ulaşılabilir.

 

3. Boğaz Geçişi Asma Köprü Projesi

IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak olan 3. Boğaz Köprüsü’nün üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyeden geçecektir. 3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacaktır. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olmasıdır. Proje hakkında detaylı bilgiye http://www.3kopru.com/ bağlantısından ulaşılabilir.

 

Samanlı ve Selçukgazi Tünelleri

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Bursa'da yapılan Samanlı Tüneli'nin sağ tüpü 3591 m ve sol tüpü 3586 m uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun otoyol tünelleridir. Selçukgazi Tüneli'nin sağ tüpünün uzunluğu 1303 m ve sol tüpünün uzunluğu ise 1192 metredir. Proje hakkında detaylı bilgiye http://www.otoyolas.com.tr/ bağlantısından ulaşılabilir.