’Bir Kitap-Bir Konu’ Etkinliği Yabancı Diller Bölümü Tarafından İngilizce Öğretim Çalışmalarına Dahil Edilmiştir
 
Atılım Üniversitesinde 2012 yılı bahar döneminde ‘Bir Kitap-Bir Konu’ortak okuma etkinliği başlatılmıştır.  Bu etkinlik, özel olarak seçilmiş bir kitabın tüm kampüs mensupları tarafından okunması ve paylaşımına dayanan bir uygulamadır.
 
Amaç, aynı kitabı okumaya dayalı ortak bir kültür, ortak tartışma zemini oluşturmak, öğrencilerin çeşitli etkinliklere katılarak birbirini tanımasını ve sosyalleşmelerini sağlamak, ekip çalışması ve işbirliğini teşvik etmek, farklılıklara hoşgörü göstermeyi öğretici bir entelektüel ortam yaratmaktır.
 
Dünyada çeşitli üniveresitelerde farklı ve çeşitli biçimlerde uygulanan ve community reading eventsadı verilen bu etkinlik, Atılım Universitesinde ilk kez Ekim 2011 Öğretmen Gelişimi Çalıştayında paylaşılmış ve konu edilmiştir.  Eğitim Teknolojileri ve Pedagojisi Ofisi (ETPO, http://etpo.atilim.edu.tr) akademik grubu üyeleri bu konuyu uzun zaman tartıştıktan sonra böyle bir ortak okuma projesinin ve paylaşımının kampüs kültür ve birliğine katkıda bulunacağı düşünülmüştür.  Daha sonra o günlerde Apple’in vizyoner CEO’su Steve Jobs’ın ölümü üzerine Isaacson’un yazdığı Steve Jobs biyografisinin seçilip okunmasına karar verilmiştir (bkz. http://etpo.atilim.edu.tr/1k1k/1112bahar/)
 
Bu etkinlik, elektronik olarak ETPO kanalıyla ve ETPO üyeleri tarafından bireysel olarak tüm üniversiteye duyurulmuş ve her bölümün kendi içinde etkinlik düzenlemesi önerilmiştir.
Yabancı Diller Bölümünde Bir Kitap Bir Konu etkinliği oldukça etkili ve planlı biçimde ele alınmıştır.  2012 Bahar döneminde YDB bölüm hocası Dr. İclal Şahin bu konuda hazırladığı etkinlikler uygulanmıştır.  İngilizce ders dışı okumayı da teşvik etmek ve yönlendirmek amacıyla  hazırlanan etkinlikler diğer ders hocaları tarafından programlarının elverdiği ölçüde sınıflarda uygulanmıştır.  
 
2012 Bahar 1K1K etkinlikleri bir kompozisyon yarışması  ile sonlandırılmıştır. Tüm sınıfların katılımına açık olan yarışma sürecini YDB Bölüm Başkan Yardimcisi Sibel İzmir sürdürmüş değerlendirme sonunda dereceye giren öğrencilere üniveriste yönetimi tarafından ödül olarak  D&R çekleri verilmiştir. 
 
2012 bahar döneminde başlatılan Bir Kitap Bir Konu ekinliği 212-2013 öğretim yılı programlarına da dahil edilmiştir.
 
Bu yıl ortak okuma kitabı olarakHoward Schultz’un yazdığı “Pour Your Heart Into It” adlı Starbucks şirketinin ilerlemesini anlatan kitap seçilmiştir.  Seçim üniversite çapında uygulanan elektronik bir anket yoluyla yapılmıştır.
 
Kitapla ilgili etkinlikler için bölüm hocalarından Ladan A. Safaei her düzey için farklı etkinlik önerileri hazırlamış ve web sayfasında ilgililerle paylaşılmıştır.  Aşağıda bu etkinliklerden birinin örneği sunulmaktadır.
 
Yabancı Diller Bölümünün sunduğu Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin aldığı KAM 331 Bilgi Edinme Amaçlı Okuma (İngilizce) dersinin öğrencileri, 1K1K etkinliği çerçevesinde 18 Aralık 2012 günü 14:30-17:20 arasında ders hocaları Ladan.A. Safaei gözetiminde bireysel sunum yapmışlardır.  Sunum yapılan salonun fuayesinde öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak ürettikleri poster, gazete logo vb ürünleri  sergilenmiştir.  Sunuma 22 sunucu öğrencinin yanısıra, 15 izleyici öğrenci 3 hoca katılmıştır.
 
Öğrenci sunumları sırasında etkinliğe renk katması için  Üniversite Yönetimi tarafından Starbucks şirketinin Gordion AVM şubesinin sunum alanının önünde  bir kahve ikram standı kurmasına izin verilmiş ve  katılımcı ve sunuculara kahve ikramı yapılması sağlanmıştır.
 
Bu çalışmanın öğrenciler, hocalar ve personel arasında kampus çapında bir paylaşım ortamı sağlamakla birlikte etkili bir üniversite toplum işbiriliği örneği oluşturduğu söylenebilir. 
 
Bu etkinlikle ilgili kısa haber ve fotoğraflar Üniversite ETPO sayfasında yer almaktadır.
http://etpo.atilim.edu.tr/1k1k/1213guz/etkinlikler.php.
Diğer İngilizce sınıflarındaki öğrencileriin çalışma ve etkinlikleri sürmektedir. Bu çalışmalarla ilgili çeşitli paylaşım etkinliklerinin ileriki zamanlarda ve bahar döneminde  gerçekleştrilmesi planlanmaktadır. 
 
Feride Güven
Yabancı Diller Bölümü Başkanı