AKTSYiyecek ve İçecek Yönetimi

Yiyecek ve İçecek Yönetimi (TUR515) Ders Detayları

Ders Adı Ders Kodu Dönemi Saati Uygulama Saati Laboratuar Hours Kredi AKTS
Yiyecek ve İçecek Yönetimi TUR515 Seçmeli Dersler 3 0 0 3 5
Ön Koşul Ders(ler)i
N/A
Dersin Dili Türkçe
Dersin Türü Seçmeli Dersler
Dersin Seviyesi Sosyal Bilimler Yüksek Lisans
Ders Verilme Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğrenme ve Öğretme Teknikleri Anlatım, Gösteri, Tartışma.
Dersin Koordinatörü
Dersin Öğretmen(ler)i
  • Yrd. Doç. Dr. Gonca Güzel Şahin
Course Assistants
Dersin Amacı Yiyecek-içecek hizmetleri üretim süreçleri, uygulamalar ve servis usullerini öğretmek, süreçlerin verimliliğini etkileyen değişkenleri analiz etmek.
Dersin Eğitim Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olmak
  • Servis tekniklerini uygulayarak usulüne uygun yiyecek servisi yapabilme
  • Usulüne uygun içki servisi yapabilmek
  • Menü tasarlayabilmek ve bunu fiyatlandırabilmek
  • Menünün maliyetleri kontrol edebilmek
Dersin İçeriği Yiyecek içecek departmanları ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısı, menü, menü tipleri; restoran ve barlarda içecek seçimi, servis çeşitleri ve yiyecek-içecek aşamaları, yiyecek-içecek devri, konuk ilişkileri, yiyecek-içecek pazarlama çalışmaları.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Yiyecek Endüstrisi: Yiy-İç. Hizmetleri Yönetimi Konu 1
2 Yiyecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması Konu 2
3 Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama Konu 3
4 Menü Yönetimi: Menü Fiyatlama Konu 4
5 Menü Yönetimi: Diğer Unsurlar Konu 5
6 Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim Konu 6
7 Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı Konu 7
8 Ara Sınav Ara Sınav
9 Servis: Servis Usulleri Konu 8
10 Servis: Servis Usulleri Konu 9
11 Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen Konu 10
12 Yiyecek-İçecek Kontrolü ve Fiyatlama Konu 11
13 Yiyecek-İçecek Hizmetleri Otomasyonu Konu 12
14 Banket ve Ziyafet Organizasyonu Konu 13
15 Tekrar Tekrar
16 Final Sınavı Final Sınavı

Kaynaklar

Ders Kitabı 1. Bernard Davis,Andrew Lockwood,Ioannis Pantelidis,Peter Alcott(2012); Food and Beverage Management. Routledge, Oxon.

Değerlendirme System

Çalışmalar Sayı Katkı Payı
Devam/Katılım 1 20
Laboratuar - -
Uygulama - -
Alan Çalışması - -
Derse Özgü Staj - -
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği - -
Ödevler 1 20
Sunum - -
Projeler - -
Rapor - -
Seminer - -
Ara Sınavlar/Ara Juri - -
Genel Sınav/Final Juri 1 60
Toplam 3 100
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notu Katkısı 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı 40
Toplam 100

Kurs Kategorisi

Temel Meslek Dersleri X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

Dersin Öğrenim Çıktılarının Program Yeterlilikleri ile İlişkisi

# Program Yeterlilikleri / Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Turizm yönetiminde anlama, Öğretme ve teknik konsept kullanma becerilidir X
2 Turizm organizasyonlarını anlama, yönetim teknikleri tasarlamada ve uygulamada becerilidir. X
3 Turizm yönetiminde anlatmanın yanı sıra uygulamada planlamayı, organizasyonu, yürütmeyi, koordine etme ve kontrol fonksiyonlarını anlamayı sağlar X
4 Turizm yönetiminin stratejik, taktiksel ve eylemsel boyutlarını anlamayı sağlar X
5 Turizm endüstürisindeki modern teknikleri ve teknolojik düzenleri kullanmayı sağlar X
6 Etkin uygulama, takım bilgisi ve alternatif turizm alanlarındaki yetenekleri artırır X
7 Turizm yönetiminde teorik çalışmaların yanı sıra pratiğe odaklanır X
8 İletişim becerilerini artırır X
9 Turizm endüstürisindeki eğilimi anlamayı sağlar X
10 Turizm endüstürisindeki kalite bilincini oluşturur X
11 Turizm endüstürisindeki iş ahlakı ve sosyal sorumluluğu benimsenmesini sağlar X
12 Turizm yönetiminde takip eden alanladan en az birinde etkin uygulama yeteneği, iş bilgisi ve becerileri sağlar: servis, pazarlama, finans, insan kaynakları ve muhasebe X

ECTS/İş Yükü Tablosu

Aktiviteler Sayı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü
Ders saati (Sınav haftası dahildir: 16 x toplam ders saati) 16 3 48
Laboratuar
Uygulama
Derse Özgü Staj
Alan Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi
Sunum/Seminer Hazırlama
Projeler 12 4 48
Raporlar
Ödevler 6 5 30
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ara Sınavlara/Ara Juriye Hazırlanma Süresi
Genel Sınava/Genel Juriye Hazırlanma Süresi
Toplam İş Yükü 126