19. Uluslararası Makine Tasarım ve İmalat Kongresi (UMTİK 2022)
12.09.2022

19. Uluslararası Makine Tasarım ve İmalat Kongresi (UMTİK 2022), Atılım Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi başta olmak üzere 7 üniversite ile beraber TÜBİTAK, MAIB (Makine İhracatçıları Birliği) ve sponsorların destekleri ile 31 Ağustos-03 Eylül 2022 tarihleri arasında Kapadokya Üniversitesinin ev sahipliğinde Ürgüp Kampüsünde gerçekleştirildi.

Kongremize Mühendislik Fakültemizin farklı bölümlerinden lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde olmak üzere toplam 16 öğrencimiz de katıldı. Öğrencilerimiz, hazırladıkları kongre bildirileri ve yaptıkları sunumlarla uluslararası bir kongreye katılma deneyiminin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından akademisyen ve sanayicilerle de tanışma fırsatını buldular.

Yüz-yüze ve çevrimiçi olarak düzenlenen kongrede 4 gün boyunca 21’i Yurt dışı olmak üzere toplam 153 katılımcı ağırlandı.
Kongrenin birinci gününde merhum Prof. Dr. Memiş Acar’ı anma programı düzenlendi.

Önceki yıllarda düzenlenen UMTIK kongrelerine büyük katkıları olan Prof. Dr. Memiş Acar, yetiştirdiği öğrenciler ve iş arkadaşları tarafından yapılan konuşmalar ve sunulan bildirilerle anıldı.  
İki ayrı panelde gerçekleşen UMTİK 2022’nin  ilk paneli Vestel Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Cengiz Ultav’ın moderatörlüğünde kongre onursal başkanı olan değerli üniversite rektörlerinin (Çankaya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Can Çoğun, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, TED Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Türkay Dereli ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Semih Aktekin) katılımıyla “Üniversitelerin Bölge Kalkınmasına Katkıları ve Sorumlulukları” ile ilgili olarak mevcut problemler, çözüm önerileri ve gelecekte nasıl bir yol izlenmesi hakkındaki görüş ve düşüncelerinin  kongre katılımcılarının da katkısıyla gerçekleşti.

İkinci panel ise “Endüstri 4.0 uygulamaları ve vaka çalışmaları” konusunda ve UnoPro Genel Müdürü Sayın Dr. Doğan Hasan moderatörlüğünde yapıldı. Panelistler, Coşkunöz Metal Form Dijital Dönüşüm Müdürü Sayın Mehmet Ziya Özbayrak ve Bursa Model Fabrika Direktörü Sayın Birol Aksel, ülkemizde kurulu model fabrika yapıları ile mevcut ekipman ve kurulu sistemler kullanılarak sanayicilere Endüstri 4.0 ve yalın üretim konusunda verilen eğitim çalışmalarını ve deneyimlerini paylaştılar. Panel sonunda Sayın Dr. Doğan Hasan tarafından, Sanal Gerçeklik ortamında, model fabrika uygulaması bir örnek üzerinden gösterildi.