"Birinci Yılında Kahramanmaraş Depremleri" Paneli
12.02.2024

Mühendislik Fakültemiz tarafından, geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin birinci yıl dönümünde "Birinci Yılında Kahramanmaraş Depremleri" Paneli gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarını Rektörümüz Prof. Dr. Serkan Eryılmaz, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yılser Devrim ve Fakültemiz İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Gör. Halil Cenan Mertol’un yaptığı konferansta bilim dünyası, sivil toplum örgütleri, özel sektör ve kamu kurum kuruluşlarından değerli konuşmacıların katılımları ile yaşanan depremin oluşturduğu yıkımlar çeşitli yönleriyle ele alındı.

Konferans programının ilk bölümünde “Depremler Genel Bakış” oturumda Başkent Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Polat Gülkan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay konuşmacı olarak katıldı.

Öğleden sonra yapılan ve Prof. Dr. Tolga Akış’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Depremlerin Yer Hareketi ve Hasarları” başlıklı bölümde Atılım Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Tunç ve Dr. Öğr. Üyesi Cenan Mertol konuşmacı olarak yer aldılar. Başkanlığını Doç. Dr. Meriç Yılmaz’ın gerçekleştirdiği ilk günün son oturumuna katılan Arama Kurtarma Derneğinden (AKUT) Günal Mahir Yatağan, Rotary 2430 Bölge Federasyonundan Mustafa Güler ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Çağrı Çapar “Depremlerin Hemen Sonrasında Yapılan Çalışmalar” konusunu ele alındı. Etkinliğin ikinci gününde Prof. Dr. Yakup Darama başkanlığında yapılan ilk oturumda Yapılardaki sorunlar ve Güçlendirme konusu Artı Mimarlık ve Müşavirlik’ten Yük. Müh. Neşat Bayülke, Emekli Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, İnşaat Müh. ve Hukukçu Dr. Levent Mazılıgüney tarafından irdelendi.

 Dr. Öğr. Üyesi Cenan Mertol tarafından yönetilen “Sorunlarımız ve Çözüm Önerileri” başlıklı konferansın son oturumda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tatlı, Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikasından İsmail Özkan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu depremler ile ilgili çözüm önerileri hakkında görüşlerini paylaştılar.