Abdullatif Şener Genel Ekonomik Durumu Değerlendirdi
30.12.2009

Türkiye Partisi Genel Başkanı, devlet eski bakanı Abdullatif Şener Atılım Üniversitesi Ekonomi Topluğu’nun düzenlediği konferansta üniversitemiz öğrencileri ile bir araya gelerek genel ekonomik durum değerlendirmesi yaptı.

Ülkelerin “krizden derinden etkilenen” ve “teğet geçen” ülkeler olarak ayrıldığını ifade eden Şener, 2009 yılı itibariyle başta Çin ve Hindistan olmak üzere uzak doğu ülkelerinde krizin teğet geçtiğini ve büyüme oranlarının 5,5 olduğunu belirtti.

Türkiye’nin krizden derinden etkilendiğini sözlerine ekleyen Şener, rakamlarında bu doğrultuda olduğunu, 2008’in son çeyreğinde başlayan ekonomik küçülmenin son bir yılda %8 civarında olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de krizin ABD ve Avrupa ülkelerinden daha yoğun şekilde hissedildiğini belirtti.

İşsizlik verilerinde de krizin etkilerine maruz kalındığına dikkat çeken Şener, yıl sonu itibariyle 14.8 olarak açıklanan işsizlik oranının kentler ve genç nufus dikkate alınarak değerlendirildiğinde yanıltıcı olabileceğini bu faktörler dikkate alındığında oranın %20 lerde olacağını ifade etti.Şener Türkiye’nin ve bu haliyle Dünya’nın işsizlik oranının en yüksek ülkesi olduğunu belirtti.

Ekonomik olarak her ülkenin kendi ihtiyaçlarına göre bir yapılanma oluşturması gerektiğine dikkat çeken Şener, Türkiye ekonomisinin dış etkilere göre yapılandığını ve ülke gündeminde ekonomi dışındaki konuların işgal ettiğini belirtti.

Türkiye’nin sanayide çöküş yaşadığını üretim kapasitesinin düştüğünü sözlerine ekleyen Şener, sektörlerde yabancılaşmanın arttığına dikkat çekerek sigorta sektörünün  %90 bankacılık sektörünün ise %40’ının yabancıların elinde olduğunu söyledi.”

Konferans soru cevap kısmının ardından sona erdi.