İnovasyon ve Tasarım
19.12.2018

İnovasyon ve Tasarım

Tarih: 19 Aralık 2018, Çarşamba

Saat: 11:00-12:30

Yer:   Cevdet Kösemen Konferans Salonu

         GSTM Binası 2. Kat

 

Dr. Hakan Gürsu

http://hakangursu.com/

Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Dr. Hakan Gürsu, 1984 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nü birincilikle bitirdikten sonra Bina Bilgisi dalında master derecesini, Kentsel Çevre alanında ise doktora derecesini tamamladı.

Tokyo ve Moskova başta olmak üzere birçok merkezde ürün tasarımı, iç mimarlık ve şehircilik alanlarında çeşitli projelerde çalıştı.

1991 yılında Japon Endüstri Tasarımcıları Derneği’nin “Pioneer of Design (Tasarım Öncüsü)” ödülünü kazanan ilk Türk oldu. Güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan çevreci tekne tasarımı ‘Volitan’ ile Tasarım Oscar’larını Türkiye’ye kazandırdı.

2006 yılında kurduğu DESIGNNOBIS Tasarım/İnovasyon şirketi, Türkiye’nin 40 Öncü Girişimci Şirketi arasında yer aldı.

Dr. Gürsu, çevreci ve vizyoner projelerle dünyanın saygın tasarım yarışmalarınca 8 yıl içerisinde 125’in üzerinde ödüle layık görüldü. AB’de düzenlenen Dünya Tasarım Sıralamasında Türkiye’yi ikinciliğe taşıdı.

İnovasyon, yaratıcı düşünce, tasarım ve ar-ge konularında çeşitli ulusal ve uluslararası etkinliklerde konuşmacı olarak yer aldı. Bu alanlardaki birikimlerini kaleme aldığı ‘Sahi, İnovasyon Neden Bize Bu Kadar Uzak?’ adlı kitabı 2014 yılında yayımlandı. Aynı yıl International Association of Designers tarafından Milano’da ‘Yılın Tasarımcısı’ olarak onurlandırıldı.

Tekneden oyuncağa, mobilyadan beyaz eşyaya uzanan çeşitli alanlardaki tasarımları ile bilinen problemlere farklı çözümler üreten Dr. Hakan Gürsu, ODTÜ’de öğretim üyesi olarak tasarım öğrencileri yetiştirmeyi sürdürüyor.

Eğitim Verdiği Kuruluşlar ve Etkinlikler;
200’ün üzerinde konferans ve çalıştayı hayata geçiren Dr. Gürsu’nun eğitim ve danışmanlık verdiği kuruluşlar arasında şunlar sayılabilir: Intel, IBM, Trieste Boat Show, ERIC (European Research and Innovation Conference), World Bank, Coca-Cola, Eczacıbaşı Holding, Turkcell, Tofaş, Sasa, Novartis, Digiturk, YEM, Aktaş Holding, AGT, TEDx Organizasyonları, Kal-Der, TÜBİTAK, TPE, Milli Eğitim Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulusal Kalkınma Ajansları.

Onur Ödülleri
• International Association of Designers, “Designer of the Year”, 2014
• Endüstri Tasarımcıları Meslek Kuruluşu, “Yılın Tasarımcısı” Ödülü, 2013
• Ankara Yıldız Rotary Kulübü, “Meslek Hizmet Ödülü”, 2010
• Başkent Rotary Kulübü, “Meslekte Başarı Ödülü”, 2008-2009
• Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı; “Sürdürülebilir Çevreye Katkı” Ödülü, 2008
• Forum İstanbul Kapsamında Üçüncüsü Verilen “Ulusal Onurumuzu Uluslararası Ortamlarda Başarı ile Temsil” Ödülü, 2008
• Avrupa Gazeteciler Derneği ‘2008 Medya Oscarları’, “En İyi Tasarımcı”, 2008
• Yerel Televizyonlar Birliği “Ulusal Kahraman” Ödülü, 2008
• Japonya Endüstri Ürünleri Tasarımı Tanıtım Organizasyonu & Japon Endüstri Ürünleri Tasarımı Birliği, ‘Tasarım Öncüsü’ Ödülü, 1989