“Yeni ABD Başkanı Barack Obama Ve Türk Amerikan İlişkileri” Paneli
28.11.2008

İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün düzenlemiş olduğu “Yeni ABD Başkanı Barack Obama ve Türk-Amerikan İlişkileri” konulu panel, 25 Kasım 2008 tarihinde Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda kalabalık bir izleyici kitlesinin katılımıyla gerçektirildi.

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meliha Altunışık, Polis Akademisi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. İdris Bal ve eski ASAM Türk-Amerikan İlişkileri uzmanı ve araştırmacı Bahadır Koç’un konuşmacı olarak yer aldıkları panel Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Turhan Hurmi’nin yönetiminde yapıldı.

Obama’nın ABD Dış Politikası’na nasıl bir “değişim” getirebileceğinin tartışıldığı panelde konuşmacılar , Obama’nın liderlik vasıfları ve bunun dış politikaya olası yansımaları, ABD’nin dış politika önceliklerinden Ortadoğu, Irak, İran ve Afganistan’da izleyeceği yollar konularındaki görüşlerini dile getirdiler. Ekonomik krizin etkilerinin de tartışıldığı panelde, ABD dış politikasında yerel dinamiklerin belirleyici bir faktör olduğuna vurgu yapıldı.

Türk-Amerikan İlişkileri’nin üzerinde önemle durulurken, gündemin önemli maddelerinden olan Ermeni meselesi, Kıbrıs sorunu ve Irak’ta yaşananlar üzerine görüşler dile getirildi.

ABD’nin bundan sonra dış politikada atacağı adımların Türkiye’ye etkilerinin de gündeme getirildiği panel soru cevap bölümünün ardından sona erdi.