“Dünya Kadınlar Günü” Konulu Konferans
13.03.2009

Atılım Üniversitesi tarafından düzenlenen, Vehbi Koç Vakfı Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) Müdürü Zeynep Önen’in konuşmacı olduğu, “Dünya Kadınlar Günü” konulu konferans, 10.03.2009 tarihinde İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Zeynep Önen, yapılan son nüfus sayımına göre Türkiye nüfusunun yarısının kadın olduğuna dikkati çekerek konuşmasına başladı. Buna karşın, çalışan kadın sayısının 8.802.430 olduğunu, her dört kadından yalnızca birinin çalışma hayatı içinde olduğunu da belirten Önen, “niceliği niteliğe feda ettiğimizi” vurguladı.

Önen, Avrupa Konseyi’nin 08 Mart Dünya Kadınlar Günü için yaptığı araştırmaya göre Türkiye’deki kadınların politika ve diplomasi alanlarında çok gerilerde kaldığını belirtti; 42 Avrupa ülkesi içinde sondan dördüncü sırada bulunduğunu vurguladı. TBMM’deki kadın milletvekili sayısının azlığına dikkat çeken Önen, söz konusu araştırma sonuçlarına göre en az kadın Bakan sayısına da Türkiye’nin sahip olduğunu belirtti.

Türkiye’nin 166 Büyükelçisinden 15’inin, 58 Başkonsolosundan yalnızca ikisinin kadın olduğunu belirten Önen, görev yapan 1126 yargıçtan 407’sinin kadın olmasının ise düşündürücü olduğunu vurguladı.

Türkiye’de yüksek okul mezunu kadınların %15’inin, lise mezunu kadınların %46.9’unun ve ilköğretim mezunu kadınların %60’ının işgücüne katılmadığını anlatan Önen, kadın öğretim görevlisi oranının %37’ye çıkmasına karşın kadın rektör sayısının üç olduğunu belirtti. Önen, kadın profesör oranının %25 olduğunu da vurguladı.

Türkiye’de kadın haklarının gelişmesi için önemli çalışmalara imza atan, Türk Tarih Kurumu’nun kuruluş aşamasında görev alan, Atatürk’ün manevi kızı Prof.Dr. Afet İnan’ın hayatından kesitler sunan Önen, Afet İnan’ın örnek kişiliğinin Türk kadınlarına ışık tutması gerektiğini de belirterek sözlerini tamamladı.