Turgut Özakman Atılım Üniversitesi’nde Yakın Tarihimizi Anlattı
09.04.2009

“Şu Çılgın Türkler” adlı  kitabıyla genç  kuşaklara milli mücadele yıllarını anlatan araştırmacı yazar Turgut Özakman “Yakın Tarihimiz” konulu konferansıyla Üniversitemiz öğrencileri ile buluştu.

06.04.2009 tarihinde Üniversitemiz Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Özakman, Çanakkale Savaşı ve Türk Milleti’nin milli mücadele yılları hakkında detaylı bilgiler verdi.

Konuşmasının başında  Osmanlı İmparatorluğu’nun çok büyük ve güçlü bir devlet olduğunu  ifade eden Özakman, tarihçiler tarafından fazla iyimser olarak duraklama dönemi diye adlandırılan  dönemin aslında Osmanlı’nın gerileme dönemi olduğunu , batıda bilimin parlaklık yılı olarak yaşanan bu süreçte Osmanlı’nın  müsbet ilimlerden uzaklaştığını belirtti.

1.Dünya savaşında ilk defa vatan kavgası yapıldığını ileri süren Özakman, imparatorluğun yoksul ve donanımsız olmasının etkisiyle dört yıl sonunda yenilgi yaşandığını söyledi. 1920’de imzalanan Sevr Anlaşması’nın Osmanlı’nın intihar kararı olduğunu sözlerine ekleyen Özakman, bu anlaşmaya Ankara’dan karşı çıkan 100 kişi ile Kurtuluş Savaşın’da bağımsızlığın kazanıldığını ifade etti.

18 Mart’ta 18 zırhlı ile Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığına dikkat çeken Özakman, Çanakkale Zaferi’nin Türkiye’nin geleceğine çok etkili olduğunu  belirtti. Atatürk’ün tarih sahnesine Çanakkale Savaşı ile çıktığını ve bu zaferle birlikte milletin emperyalizme karşı gelinebileceğine  inandığını belirterek  “Bu zafer Türk Milleti’ne milli mücadele gücü kazandırmıştır” dedi.

Konuşmasında Kurtuluş Savaşı’nın bilinmeyen yönlerine de değinen Yazar, inanılmaz fedakarlıklarla verilen savaş sonunda kazanılan bağımsızlığın çok kıymetli olduğunu belirterek, Cumhuriyet’in kurulması aşamasında Osmanlı’dan manevi olarak devralınan değerlerin dışında maddi  olarak hiçbir miras devir alınmadığını  ifade etti.

Son olarak tarihciliğin ciddi bir iş olduğuna vurgu yapan Özakman, tarihte her iddianın tartışılmaz inanılır bir belgesi olması gerektiğini, tarih konusunda yazılan maceraperest ve hayalci yazıların tarihi kirlettiğini ifade etti.

Özakman konuşmasını, öğrencilere  verilen mücadeleri iyi anlamaları ve  tarih öğrenmeleri konusunda tavsiyeler vererek sonlandırdı.