On Kasim Anma Etkinlikleri
11.11.2009

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71. Yıl Dönümünde Atılım Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.
Atatürk’ün hayatının ve başarılarının anlatıldığı “Sarı Zeybek”  film gösterimi ile başlayan program saygı duruşu ve istiklal marşı ile devam etti
Törende bir konuşma yapan Atılım Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Koordinatörü Yard. Doç Dr. Reşat Öztürk  “Atatürk ve Çağdaşlaşma” konulu sunumunda Atatürk’ün yaptığı Türk tanımına dikkat çekerek milli birliğin ve bütünlüğün önemini vurguladı.
Mustafa Kemal’in Türk tanımında kan birliği değil düşünce ve ideal birliği olduğunu ifade eden Öztürk, bir ulusun kalkınmasında emeği geçen herkesin milliyetçi olduğunu belirterek, “Atatürk’e göre Türk bu ülkeye emeği geçendir” dedi.
Ülkemizde 19. yy’ın ikinci yarısında başlayan ve 1. Dünya Savaşı nedeniyle sekteye uğrayan, ancak her konuda önder olduğu üzere Atatürk tarafından teşvik edilen kooperatifçilik konusunda bir  sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Sayın Ziya Gökalp Mülayim “Atatürk ve Kooperatifçilik” konulu konferansında Atatürk’ün kooperatifçiliğe verdiği önemden  bahsederek Atatürk’ün bugünkü kooperatifçiliğin kurucusu olduğunu ifade etti.
1920 yılında meclisin kurulmasının ardından kooperatif başkanlığı oluşturulması için Atatürk tarafından bir yasa tasarısının hazırlatıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim,beş maddesi kabul gören tasarıyla birlikte ülkedeki memurların ve özellikle öğretmenlerin kooperatifçiliği öğrenmek ve öğretmekle yükümlü kılındığını belirtti.
Atatürk’ün 1923’te yazdığı kitabında ülkemizde kooperatifçiliğin gelişmesini ülkesini sevmekle eşdeğer tuttuğunu ve öğretmenlere önemli görevler verdiğini ifade eden Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim, 1925’te Mustafa Kemal’in bizzat bir kooperatifin kurucusu olduğunu belirti.
Program Mühendislik Fakültesi Cevdet Kösemen Konferans Salonu fuayesinde açılan  “Atatürk Fotoğrafları” konulu sergisi ile sona erdi.