Dünyadaki Gelişmeler Ve Türk Dış Politikası Konulu Konferans
13.11.2009

?

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi altında açılan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nün 2009/2010 akademik yılında eğitime başlaması nedeniyle düzenlen ve Dışişleri Eski Bakanı ve NATO Afganistan Eski Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin’in konuk olduğu “Dünyadaki Gelişmeler ve Türk Dış Politikası konulu” 11 Kasım 2009 tarihinde gerçekleştirildi.

Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, ülkemizin önemli bürokratlarından olan Sayın Hikmet Çetin’in yeni bölümümüzün açılışı nedeniyle gerçekleştirilen programa katılım göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Daha sonra kürsüye gelen Hikmet Çetin, konuşmasında Türkiye’nin Dış Politikadaki hedeflerinin ne olması gerektiği, ABD ve diğer ülkelerle ilişkileri hakkında bilgiler verdi.
Konuşmasının başında ABD’nin güçsüzleşme nedenlerini sıralayan Çetin, Irak’a, Afganistan’a yapılan müdahaleleri ve ülkenin enerjisinin %55 ‘inin dışa bağımlı olmasını olumsuz etkenler olarak sıraladı. 11 Eylül sonrası yaşanan travmanın etkilerinin hala hissedildiğini belirten Çetin, Çin Hindistan gibi hızla yükselen yeni devletlerin ve Bush yönetiminin de ABD’nin imajını zayıflattığını ifade etti.
Çin, Rusya, Japonya gibi ülkelerinde büyük güç olma yolunda kararlı adımlar attığına dikkat çeken Çetin, Çin’in dünya ticaretine hakim olma istediğinin, Rusya’nın doğalgaz ve petrol kaynaklarını ele geçirmek isteğinin ve Japonya’nın BM Güvenlik Konseyi’nde yer arayışının altında da aynı nedenlerin olduğunu belirtti.

Obama ile birlikte ABD’de yaşanan değişime de dikkat çeken Çetin, büyük devlet olma, enerji kaynaklarını denetleme gibi ana amaçların bu yönetimle de değişmeyeceğini dile getirdi. Obama ile başlayan süreçte Türkiye’nin konumunun önemli olduğunu ifade eden Çetin, bu nedenle Obama’nın ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye’nin dünya enerji haritasındaki yeri, coğrafi konumu ve İslam dünyası ile batı dünyasını birleştirir nitelikte olmasının önemine işaret eden Çetin, sahip olduğumuz genç nüfusun ve çağdaş güçlü ordunun bölgede caydırıcı unsur oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’nin yeni dönemde dış politikada izlemesi gereken hedefleri sıralayan Çetin, öncelikli olarak NATO’daki yerini koruması gerektiğini belirterek, AB’ye tam üyelik hedefinden vazgeçmemesi gerektiğini ve ABD, Rusya gibi ülkelerle ikili ilişkilerini devam ettirmesi gerektiğini söyledi. Çok boyutlu ve çok yönlü dış politika geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Çetin, Türkiye’nin bölgesel konumu nedeniyle olaylardan uzak kalamayacağını ve barışa katkı yapmak zorunda olduğunu dile getirdi ve “Her durumda laik devlet rejiminin korunması gerekir” dedi. Dış politikaya ideolojik olarak bakılamayacağının sözlerine ekleyen Çetin, Türkiye’de yaşanılan kutuplaşmaya dikkat çekerek, ötekileşme sorunun tehlikeli olduğunu Osmanlı Devleti’nin hoşgörü ile ayakta kaldığını ifade etti.

Konferans kokteylin ardından sona erdi.