18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Töreni
19.03.2010

Atılım Üniversitesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 95. yılı nedeniyle düzenlenen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Töreni Cevdet Kösemen Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, Prof. Engin Sansa’nın yönetiminde Atılım Üniversitesi Korosu tarafından Çanakkale Marşları seslendirildi.

Program çerçevesinde gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Üniversitemiz Türkiye Tarih Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Reşat Öztürk’ün yaptığı “Cumhuriyetin Temeli Kültürdür” konulu panele Prof. Dr. Nevzat Gözaydın, Hasan Hüseyin Akbulut ve Tamer Levent konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Reşat Öztürk, 1915 kazanılan zaferle birlikte ulusal gücün karşısında her şeyin boyun eğeceğinin kanıtlandığını belirterek bu toprakların Çanakkale Zaferi ile vatan olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Hasan Hüseyin Akbulut  “Cumhuriyetin Yarattığı Sanat ve Kültür” konulu sunumunda cumhuriyetin kültürel değerleri ve çağdaşlaşma dönemleri hakkında bilgi vererek dil ve ulusal bilinç arasındaki ilişkiyi dile getirdi.

Devlet Tiyatroları eski genel müdürü ve TOBAV Başkanı Tamer Levent ise yaptığı konuşmada kültür kavramının hem milli hem de evrensel boyutu olduğuna dikkat çekerek, bu kavramın yaşayan değerleri ifade etmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Nevzat Gözüaydın  “Dil ve Kültür İlişkisi” konulu sunumunda Atatürk ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalarla kültür kelimesinin hayatımıza daha çok dahil olduğunu ifade etti.

Panelin ardından Sevda Cenab And Vakfı tarafından hazırlanılan Çanakkale Zaferi’ni anlatan 13 dakikalık film gösterimi salondaki izleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Atılım Şiir İlgi Grubu tarafından gerçekleştirilen Çanakkale Şiirleri etkinliğinde Şair Orhan Şaik Gökyay'e ait  “Bu Vatan Kimin”   şiiri seslendirilirken Grup başkanı Ali Can Gözcü’nün kendisinin yazmış olduğu Çanakkale Şiiri izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Programın ardından katılımcılara plaket ve çiçekleri Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bircan tarafından verildi.